Radar · Nyheter

Medelhavet på inrikesministrarnas agenda

Fartyget Alex, den italienska NGO:n Mediterranea Saving Humans la till på Lampedusa den 6 juli.

EU:s inrikesministrar och kommissionären Dimitris Avramopoulos diskuterade under en informell middag på onsdagskvällen unionens framtida, förhoppningsvis gemensamma, medelhavspolitik. Samtalen fortsätter under dagen.

Den akuta situationen till havs ligger som bakgrund till samtalen, som initierats av EU:s ordförandeland Finland.

”Det har blivit uppenbart att läget på Medelhavet kräver vår omedelbara uppmärksamhet. Ordförandeskapet har diskuterat denna fråga med vissa medlemsstater för vilka den är av intresse. I stället för lösningar från fall till fall för att underlätta pressen på medlemsstaterna i främsta linjen behöver vi efter sök- och räddningsuppdrag solida arrangemang som säkerställer snabba insatser efter ilandstigningen och undvikande av ytterligare umbäranden för migranterna. Detta tillvägagångssätt måste bygga på delat ansvar och involvera ett tillräckligt stort antal medlemsstater”, sade Finlands inrikesminister Maria Ohisalo enligt den finska regeringens hemsida.

Kallade kaptenen "pirat"

De senaste veckorna har situationen till havs blivit allt mer extrem: kapten Carola Rackete sattes i husarrest efter att ha fört i land runt 40 migranter på Lampedusa och anklagats för att ha försökt preja en av den italienska finanspolisens båtar, som blockerade vägen. Domaren på Sicilien ansåg dock inte att Salvini, Italiens högerpopulistiska inrikesminister, kallade henne för pirat. Hon har nu, efter samtal med Kataloniens ledare, fått veta att hon ska belönas med en hedersmedalj för sina insatser. Nu är även Mediterranea Saving Humans och Proactiva Open Arms tillbaka och räddar liv på havet.

Det är oklart om Salvini deltog i gårddagens middag eller dagens samtal. Han bär sin beskärda del av skulden: sedan han blev vald förra året har han stängt hamnarna, infört hårdare regler för asylsökande i Italien samt nu den senaste tiden infört böter (de som Carola Rackete friades från då hon följde internationell sjölag genom sitt agerande) på upp emot 50 000 euro.

Med tanke på att EU den senaste tiden även anklagats för att genom sin medelhavspolitik ha gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten, av advokaterna Juan Branco och Omer Shatz, är ett möte om detta högaktuellt.