Radar · Nyheter

Ocean Viking får tillstånd att lägga till på Malta

Flyktingar räddas ombord på Ocean Viking den 13 augusti.

Efter 14 dagar till havs har nu det norskflaggade livräddningsfartyget Ocean Viking fått tillåtelse att lägga till på Malta med 356 passagerare ombord, skriver Läkare utan gränser på Twitter.

Först efter att flera EU-medlemsstater, bland annat Irland, Portugal och Frankrike, sagt att de ska ta hand om flyktingarna och migranterna ombord fick Ocean Viking tillstånd att lägga till. Läkare utan gränser och den franska organisationen SOS Mediterranee opererar tillsammans fartyget Ocean Viking, som nyligen anlände till centrala Medelhavet där de flesta drunkningsolyckor inträffar. Hittills i år har nästan 600 personer på flykt från krig och förföljelse drunknat i centrala Medelhavet. 

Syre rapporterade tidigare i veckan om både Ocean Viking och fartyget Open Arms, som tillhör den spanska organisationen Proactiva Open Arms, som drivit runt i väntan på säkra hamnar att släppa av de människor de räddat ombord i. Ombord på båda båtarna blev läget allt mer kritiskt, både fysiskt och psykiskt. Läkare utan gränser kallar det för ”onödigt lidande”.

Med Frankrike och Tyskland i spetsen har EU:s inrikes- och migrationsministrar möts för att försöka enas om en gemensam lösning och omfördelningsmekanism, som tillfälligt ska lösa den allvarliga problematiken med att fartyg med sårbara människor ombord lämnas till havs i dagar.

”Medan några EU-stater äntligen erbjöd en humanitär lösning på den här krisen på Medelhavet, behövs fortfarande en förutsägbar mekanism!”, skriver Läkare utan gränser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV