Radar · Nyheter

Jordens kolsänka brinner – utsläppen registreras av EU:s satelliter

Bild från i dag fredag över aerosoler (små partiklar) som visar på ett stort rökmoln som ligger över stora delar av Brasilien, Bolivia och Paraguay.

Rekordmånga bränder rasar nu i Amazonas. Via EU:s jordövervakningsprogram går det att följa utsläppen av koldioxid och de stora rökmoln som nu driver över Sydamerika – som en direkt följd av eldsvådorna.

Via EU:s jordövervakningsprogram – Copernicus – går det att se hur stora sjok av rök ligger över centrala Brasilien. Det går också att se hur rök drev västerut och över Sao Paulo i måndags, där dagsljuset försvann klockan tre på eftermiddagen och dag förvandlades till natt, vilket Syre tidigare rapporterat om.

Bild från i onsdags över koldioxidutsläpp över centrala Sydamerika, utsläppen sammanfaller med de stora bränder som härjar i Amazonas
Bild från i onsdags över koldioxidutsläpp över centrala Sydamerika, utsläppen sammanfaller med de stora bränder som härjar i Amazonas. FOTO: The Copernicus Atmosphere Monitoring Service. 

Bilderna från övervakningsprogrammet Copernicus visar också på enorma utsläpp av koldioxid till atmosfären. Utsläpp som i normala fall binds när skogen börjar växa igen. Men många av de bränder som nu härjar i Brasilien kan direkt kopplas till jordbrukare som vill skapa mark för boskapsskötsel och sojaplantage, vilket gör att koldioxiden inte binds i samma utsträckning och därför kan bidra till växthuseffekten.

– Alla bränderna kan kopplas till människor som medvetet eller omedvetet orsakat dem. För att det ska kunna skapas bränder av sig själv krävs blixtar men i de här delarna av Brasilien har det varit torka under lång tid, säger Alberto Setzer, forskare på rymdinstitutet INPE till den brasilianska nyhetsportalen G1.

Platser i Amazonas där regnskog försvunnit sammanfaller ofta med områden som drabbats av eldsvåda, enligt en studie som BBC Brasil rapporterat om.

Även stora mängder kolmonoxid släpps ut, en gas som uppstår när trä bränns samtidigt som det råder brist på syre.

Bilder från Copernicus visar att gasen – som vid höga nivåer är giftig – förflyttas med vinden över kontinenten.

Bild från i dag fredag över kolmonoxidutsläpp över Sydamerika, utsläppen sammanfaller med de stora bränder som härjar i Amazonas
Bild från i dag fredag över kolmonoxidutsläpp över Sydamerika, utsläppen sammanfaller med de stora bränder som härjar i Amazonas. FOTO: The Copernicus Atmosphere Monitoring Service. 

Det går också att följa bränderna från Global Forest Watch som är en open source webbapplikation från World Resource Institute, som kontinuerligt övervakar bränder världen över med hjälp av satellitbilder från NASA.

Mellan den 15 och 22 augusti upptäcktes 113.623 bränder.

Var tolfte timme uppdateras data och det går att samla upp alla brandlarm från de senaste sju dagarna, för den som på så sätt vill skapa sig en bild av vilka områden som är drabbade.

Enligt det brasilianska rymdinstitutet INPE är antalet bränder rekordmånga med över 80 procent fler i år än samma period i fjol. Data från rymdinstitutet har också visat att regnskogen minskar i rekordtakt.

Många lägger skulden för de många bränderna på presidenten Jair Bolsonaro, som genom sina uttalanden och ”pro-business” politik anses ha gett jordbrukare grönt ljus att öka sina marker på bekostnad av regnskogen.

Brasiliens miljöminister anmäls för tjänstefel

Bolsonaro anklagas för att elda på bränderna

”Vår konsumtion driver på avskogningen av Amazonas”

Tyskland stryper pengar till Amazonasprojekt