Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Sverige kritiskt till planer på att lämna kvar rester av oljeriggar

Aktivister från miljöorganisationen Greenpeace genomförde en aktion mot Shell, där de klättrade upp på några av resterna från oljeriggarna, vecklade ut banderoller och skrev "toxic waste".

Ur Nordsjön reser sig stora betongcylindrar, rester av nedlagda oljeriggar som bolaget Shell vill lämna till vågornas rov.  Under ett toppmöte i fredags fick Storbritannien kritik för att stödja företagets förslag.

OSPAR-konventionen skapades 1992 som ett sätt att förhindra att miljöavfall dumpas i Nordsjön eller släpps ut från land. Sex år senare tog medlemsländerna ett formellt beslut om att oljeriggar och delar av oljeriggarna måste demonteras i land.

Det efter en omfattande kampanj av Greenpeace. Även då var det Shell och Storbritannien som stod i centrum för debatten. Företaget ville dumpa oljeplattformen Brent Spar i havet och stöddes av Storbritannien, vars territorialvatten oljeplattformen låg inom. Men kritiken blev massiv, vilket ledde till ett OSPAR-beslut om förbud mot all dumpning av oljeriggar eller delar av oljeriggar till havs.

Begär undantag

Men det är ett beslut som Shell nu vill bli undantagna ifrån, vilket Syre rapporterade om i förra veckan. Företaget stödjer sig på en omfattande utredning, vars slutsats är att det bästa alternativet i fråga om bland annat säkerhet och miljö är att låta de betongcylindrarna stå kvar. Förslaget stöds av Storbritannien – men har mötts av skarp kritik av Tyskland, då de bland annat innehåller tusentals liter råolja.

– Jag blir verkligen förvånad av det här, vi samarbetar i normala fall nära med Storbritannien kring miljöfrågor, båda länderna är allvarligt bekymrade av hur våra hav mår och så vill de lämna tonvis av nedsmutsat vatten i Nordsjön? sa den tyska statssekreteraren Jochen Fasbarth till The Guardian i september.

Även flera miljöorganisationer har riktat skarp kritik mot Shell och Storbritannien för att presentera förslaget.

– Det enda rimliga är att de som skräpar ned också är dem som betalar, sa Dima Litvinov, talesperson från Greenpeace Norden inför mötet.

Flera länder kritiska

OSPAR-mötet ägde rum i fredags och där backades Tysklands och Greenpeace kritik upp av EU, Belgien, Nederländerna och Sverige, enligt ett pressmeddelande från OSPAR-kommissionen. På mötet deltog också Finland, Irland och Norge.

Då resterna av oljeriggarna befinner sig inom brittiskt territorialvatten och OSPAR inte har en rättslig funktion, kan Storbritannien ändå tillåta ett undantag.

Enligt pressmeddelandet från OSPAR ska Storbritannien nu fortsätta diskussionerna med de andra medlemsländerna innan landets regering går vidare med ett beslut.

Dima Litvinov har uttryckt oro över vad ett undantag skulle kunna få för följder, då hundratals oljeriggar kommer att behövas skrotas inom en snar framtid.

– Tillåter vi det nu blir det mycket svårt att förbjuda framöver, sa han inför mötet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV