Radar · Miljö

Klimatexpert vill göra delar av Amazonas till ”bioekonomi”

Acaibär har blivit en stor exportprodukt från Amazonas.

Genom att utvinna den rikedom som Amazonas artdiversitet hyser kan regnskogen räddas. Det budskapet la den världskända klimatexperten Carlos Nobre fram under ett klimattoppmöte i Rom i veckan.

Syre kunde i går berätta om hur en brasiliansk miljörörelse kämpar för att få regeringen att utvinna mer av Amazonas förnybara rikedom som ett sätt att stoppa skogsskövlingen.

Ett liknande förslag lades fram av Carlos Nobre, känd som huvudförfattare till FN:s klimatpanels rapport 2007 och en av Brasiliens mest framstående forskare, vid det Amazonas-toppmöte som påven Franciskus nu står värd för i Rom.

– Regnskogen genererar fler värdefulla produkter för nutiden och framtiden än som skulle vinnas på att förstöra den och ersätta den med jordbruk eller gruvor, säger han till nyhetsbyrån Afp.

– Vetenskapen måste söka lösningar och inte bara prata om risker, vi måste skapa en ekonomi så att skogen kan stå kvar, fortsätter han.

Det handlar om växter, bakterier, mossor och lavar som skulle kunna användas till medicin eller kosmetika om rätt investeringar gjordes. I rapporten Carlos Nobre presenterade vid toppmötet nämns också olika bär och nötter som i högre grad kan utvinnas. Men för att det på riktigt ska bli ett alternativ till skövling och boskapsskötsel krävs att ny teknologi och forskning sätts i bruk, enligt forskaren.

Açai har skapat stora inkomster

”För två årtionden sedan var Açai en produkt som konsumerades lokalt, i dag kan vi utvinna ett hundratal produkter ur palmen, vilket genererar mer än 15 miljarder dollar till Amazonas ekonomi varje år och skapar bättre livsvillkor för 250 000 producenter. Om samma tillvägagångsätt användes för hundratals andra produkter samtidigt som ny teknologi och vetenskap användes – skulle det gynna lokalbefolkningen. Den här nya bioekonomin skulle vara större än boskapsskötsel, baljväxter eller virkesindustrin,” har han tidigare sagt i en intervju med Instituto humanista unisinos.

Utvinningen skulle behöva omfattas av strikta regler som skulle säkerställa att det skedde ekologiskt samtidigt som det skulle ge ett extra värde till produkterna, enligt Carlos Nobre som också lyft behovet av att skapa ett bättre skydd för ursprungsbefolkningen.

– Vetenskapen visar att 60 till 70 procent av Amazonas kan försvinna inom 30 till 50 år. Vi måste tvärnita och nå noll avskogning de kommande åren och bekämpa den globala uppvärmningen, säger han till Afp.

Miljöaktivist fick sätt livet till

Som Syre rapporterade i går är idén om att utvinna mer av Amazonas förnybara rikedom långt ifrån ny. Att skapa reservat där skogens nötter, gummi och bär skulle få utvinnas så länge skogen bevaras, var ett av miljöaktivisten Chico Mendes krav. Han mördades på grund av sitt engagemang 1988 men politikerna gav efter och i dag finns så kallade extraktionsreservat. Reservat som miljöaktivisten Alvir Lonhi i gårdagens reportage om skogsjordbruk sa att han ville se fler utav.

– Jag hävdar att Amazonas bör bli mer produktivt, frågan är vad som ska produceras där och hur. Det är lätt att säga att man är emot bränderna, men då måste vi också kunna visa på alternativ. Det var också det Chico Mendes kämpade för.

På toppmötet i Rom deltar 182 biskopar från de latinamerikanska länderna, 42 forskare har bidragit med rapporter.

Läs Syres Zoom om skogsjordbruk här