Radar · Nyheter

Sverige bidrar med 39 miljoner extra till korallreven

Nu ska regeringen skjuta till 39 miljoner för att bland annat skydda korallrev i Stilla havet. Pengarna ska fördelas mellan organisationer som arbetar för att förbättra havsmiljön, bland annat via Stockholm International Water Institute (SIWI) och FN, rapporterar Ekot. 

39 miljoner är bara en bråkdel av Sveriges bistånd. SIDA, den svenska biståndsmyndigheten, hanterar under 2019 42,3 miljarder kronor.  Klimat- och miljöminister Isabella Lövin menar nu att havens gränsöverskridande karaktär måste tas på allvar och att pengarna behövs. Haven påverkar alla, överallt. Det finns många olika initiativ världen över för att rädda dem och Sverige väljer nu att prioritera de här frågorna.

– Korallreven är ju under enormt stark press på grund av klimatförändring. Vi har varmare hav och surare hav som förstör det som är havens barnkammare, säger Isabella Lövin till Ekot.

Syre rapporterade tidigare i veckan om att FN återupptagit förhandlingar för att skydda marin biologisk mångfald, något som Greenpeace uttryckte stort hopp inför.

När nu Sverige bidrar med 39 miljoner till havsskydd hoppas man att det även ska hjälpa små länder med begränsade resurser. Stilla havsöarna är redan mycket påverkade av klimatkrisen, bland annat genom stigande nivåer havsvatten.

– Vi behöver stödja och ge verktyg till alla länder att vara med i viktiga internationella förhandlingar, men också att kunna inhämta kunskap så vi gör rätt saker, säger Isabella Lövin till Ekot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV