Energi · Mat med Jenny

Sköna gröna rätter till årets julbuffé

Grönkål hör julen till och är också näringsrik.

Nu är det bara några dagar kvar till julafton. Och precis som vanligt bullar Syre upp med en växtbaserad julbuffé. Denna vecka bjuder Mat med Jenny på härligt gröna komplement till förra veckans julklassiker.

500 gram potatis
2 kålrabbi
salt
300 g champinjoner
3 st schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
olja
salt och kryddpeppar
4-5 dl växtgrädde
100 g mjölkfri ost
ströbröd
3 msk mjölkfritt margarin

Värm ugnen till 200°C. Skala potatisen och kålrabbin. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem i ett vattenbad i cirka tio minuter. Skär svampen i mindre bitar, skiva schalotten- och vitlök. Fräs svamp och lök i olja. Salta och kryddpeppra.

Häll av vattnet från potatisen och kålrabbin, och krama ur ordentligt. Tillsätt svamp och lök, samt grädde och riven ost och rör om. Häll alltsammans i en ugnssäker form, pudra över ett tunt lager av ströbröd och klicka över margarin. Sätt in formen mitt i ugnen cirka 50 minuter tills gratängen fått fin färg.

Grönkåls- och brysselkålspaj

Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt margarin
3 msk iskallt vatten

Fyllning:
ett par nävar grönkål
olja
½ dl vatten
salt och peppar
1 gul lök
400 g brysselkål
½ dl havregrädde
2-3 dl vegansk crème fraîche
2 msk sojasås
200 g riven vegansk ost

Rör samman ingredienserna till pajskalet och forma en hård deg. Tryck ut den i en stor pajform eller flera små. Nagga och låt stå i kylen i 30 minuter. Förgrädda på 225°C i tio minuter. Riv grönkålen i mindre bitar. Ta bort de grövsta stjälkarna. Stek grönkålen på hög värme i olja och häll på vattnet i slutet och låt det koka in. Salta och peppra.

Hacka och fräs löken. Skölj, ansa och dela brysselkålen i halvor. Rör ned allt i stekpannan tillsammans med havregrädden och sojasås. Låt puttra några minuter. Rör ner fraîchen och låt svalna. Ta ut pajskalet ur ugnen och fördela fyllningen med osten överst. Grädda i 225°C i cirka 30 min eller tills osten smält och fått en fin yta.

Tips: Det finns en lång rad veganska ostar i butiken. Några är milda i smaken och andra har mer karaktär. Vill du ha någon med mycket smak, kan du välja en variant av till exempel blue cheese.

Rödbetssallad, senapsportabello och en julig potatissallad finns på Syres julbord
Rödbetssallad, senapsportabello och en julig potatissallad finns på Syres julbord. Foto: Jenny Luks

Julig potatissallad med curry

500 g potatis
2 vitlöksklyftor
1 burk/tetra avrunna kikärtor
rapsolja
1 tsk curry
salt
peppar
1 syrligt äpple
½ dl purjolök
2 dl växtbaserad crème fraîche
1 tsk dijonsenap
1 tsk curry
salt
peppar
50 g färsk bladspenat

Sätt ugnen på 225°C. Hacka potatisen i mindre bitar och skiva vitlöken tunt. Bred ut potatis, kikärtor och vitlök på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rapsolja och krydda med curry, salt och peppar. Rosta i ugnen 25-30 min tills potatisen är genomstekt och kikärtorna krispiga.

Blanda rivet äpple och tunt skivad purjolök i en stor skål. Rör ner fraîche, dijonsenap och kryddorna.  Rör försiktigt ner potatis och kikärtor och blanda i spenat. Serveras lätt kyld.

Grönkålssallad med apelsin

½ paket färsk grönkål
olja
salt
¼ rödkålshuvud
1-2 apelsiner
persilja
valnötter
olivolja
granatäppelkärnor

Dressing:
4 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk grovkornig senap
1 tsk citronsaft
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 150°C. Riv loss de bladiga delarna av grönkålen. Stammen vill vi inte ha. Hacka grönkålsbladen. Blanda med olivolja och salta och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen cirka 20 minuter. Rör om några gånger under tiden. Ta ut grönkålen när den känns torr och krispig, men se till att inte bränna den.

Strimla rödkålen och filea apelsinerna. Blanda dem med grönkålen i en stor skål. Rör ihop dressingen och ringla över salladen. Dekorera med persilja, valnötter och granatäppelkärnor.

Fler julrecept hittar ni här!