Energi · Mat med Jenny

Värm upp inför jul med klassiska gröna rätter

Komplettera dina hemmalagade rätter med veganska korvar och gottbullar från butiken.

Det är inte långt kvar nu till årets stora matfrossarhelg. Det är hög tid att planera för julbuffén och för den som älskar klassiska rätter som Jansson frestelse, lax, rödbetssallad och sill bjuder Syre på några sköna, veganska alternativ.

10 medelstora potatisar
2 gula lökar
3-4 msk ströbröd
margarin

Champinjonfräs:
10-15 färska champinjoner
2 krm kanel
2 krm mald kryddpeppar
1 tsk sojasås

Gräddblandning:
5-7 dl soja- eller havregrädde
2 krm mald kryddpeppar
1 msk sojasås
1 buljongtärning

Skala och skär potatisarna i tunna stavar. Skiva löken i halvmånar. Skiva champinjonerna och fräs dem med kryddor och sojasås. Koka upp grädde, kryddpeppar och buljong tills tärningen löst upp sig.

Varva sedan potatis, lök och svamp i en ugnsfast form. Häll över grädden. Strö över ströbröd, klicka ut några matskedar margarin och grädda i 200°C ca 40 min. Blir det torrt, häll över mer gräddblandning medan frestelsen tillagas.

Rödbetssallad

6 msk kikärtsspad (vätskan i en tetra kikärtor)
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
4 dl neutral rapsolja
1 burk inlagda rödbetor (spara spadet!)
1 grönt äpple
½ rödlök
1 knippe dill
1 burk mjölkfri crème fraîche, t ex Oatly eller Planti

Mixa kikärtsspadet med vinäger, senap och kryddorna med en stavmixer eller matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter mixa. Häll inte för snabbt, då finns det risk att majonnäsen skär sig. Fortsätt mixa tills du får en slät och fluffig majonnäs.

Hacka rödbetor, äpple och lök i små bitar. Bland samma allt och tillsätt 1-2 msk rödbetsspad för önskad färg och sötma. Smaka av med salt och peppar.

Härligt pigga röror av färska morötter och portabello får julen att kännas precis som vanligt, fast bättre
Härligt pigga röror av färska morötter och portabello får julen att kännas precis som vanligt, fast bättre. Foto: Jenny Luks

Laxiga morötter

1 kg morötter
4 msk ättiksprit (12 %)
1 dl strösocker
2 dl vatten
4 tsk rökt flingsalt
vitpeppar
1-2 dl knippen dill

Sätt ugnen på 175°C. Skala morötterna och lägg dem på en plåt. Baka i ugnen i ca 30 min eller tills de börjar mjukna lite. Låt dem inte bli helt mjuka. Ta ut morötterna och låt svalna.

Skiva morötterna tunt på längden med hjälp av en mandolin eller potatisskalare. Rör samman ättiksprit, socker, vatten, salt, peppar och dill i en skål. Vänd ner morötterna. Dekorera med mer dill.

Senapsportabello

5 portabellosvampar
1 dl av din favoritsenap
½ dl vinäger
½ dl olja
1 dl soja- eller havregrädde
1 dl mjölkfri crème fraîche, t ex Oatly eller Planti
1 röd lök

Skiva svampen 1 cm tjocka skivor och stek lätt i olja. Rör ihop senap, vinäger, olja, grädde och fraiche. Rör ner svampen och garnera med tunna rödlöksskivor. Svampen kan ersättas med sillstora aubergineskivor, kokade i saltat vatten.