Radar · Morgonkollen

Framgångar för ytterhögern i Tysklands delstatsval

Jubel på AfD:s valvaka i tyska Sachsen.

Alternativ för Tyskland, AfD, siktade på att blir det största partiet i Brandenburg och Sachsen i helgens delstatsval i Tyskland. Det högerradikala partiet lyckades inte nå makten, men har tagit ett fast grepp som största oppositionsparti i de två östliga delstaterna.

I Brandenburg fick AfD AfD 23,5 procent och i Sachsen hela 27,5.

De traditionellt starka partierna, Socialdemokraterna och förbundskanslern Angela Merkels kristdemokratiska CDU backade kraftig, men förutspås att behålla makten genom invecklade koalitioner.

Söndagens lokalval handlade på förhand om hur mycket ytterhögern skulle öka. Missnöjet bland delar av befolkningen har varit stort över den ekonomiska utvecklingen sedan Berlinmurens fall för 30 år sedan. Varken Brandenburg eller Sachsen, som ligger i de östliga delarna av Tyskland, har sett samma ekonomiska utveckling som sina västliga grannstater.

AfD har intagit en helt annan position än förbundskansler Angela Merkels mer generösa flyktingpolitik.

– AfD har kommit för att stanna, sade partiets toppnamn Andreas Kalbitz enligt taz, under söndagens valvaka. Den forne fallskärmsjägaren hör till Alternativ för Tysklands högerflygel och ska ha deltagit i en högerextrem demonstration i Aten 2007, som Syre skrev om i fredagens nummer.

Även traditionellt starka vänsterpartiet Die Linke backade kraftig, medan miljöpartiet De Gröna hör till valets vinnare. I Sachsen ökar De gröna från 5,7 procent till 8,6 procent och i Brandenburg från 6,2 till 10,8 procent.