Radar · Nyheter

Högerextrema kan vinna helgens val i Tyskland

Andreas Kalbitz, AfD:s toppkandidat i Brandenburg, deltog i en nynazistisk marsch 2007.

Söndagens delstatsval i östra Tyskland beskrivs som ett ödesval. De kallas för Wütburger, de arga medborgarna, som kan rita om den politiska kartan i Tyskland. I Brandenburg och Sachsen är det inte omöjligt att det främlingsfientliga partiet Alternativ für Deutschland kommer till makten.

Det har talats om en politisk jordbävning. Sachsen, på gränsen till Polen och Tjeckien, har styrts av Kristdemokraterna ända sedan återföreningen för 30 år sedan. Brandenburg, som omger Berlin, har styrts lika länge av Socialdemokraterna, SPD.

Men sympatierna för de styrande partierna har minskat kraftigt. Istället är högerpopulistiska AfD på kraftig frammarsch. Valet kan skicka chockvågor till Berlin och skaka om den stora alliansen mellan Angela Merkels Kristdemokrater (CDU/CSU) och Socialdemokraterna (SPD).

– Valet handlar mer eller mindre om AfD, hur stora de kan bli, och om de andra partierna lyckas bilda koalitioner med dem, säger Hans Vorländer, professor i statsvetenskap till SR.

Vill kasta omkull systemet

AfD använder sig av en lånad retorik från tiden för Tysklands återförening för 30 år sedan: Wende 2.0, som beskriver den politiska vändningen i samband med Berlinmurens fall. Högerpopulisterna i det forna Östtyskland vill också – och har lyckats – att trumma in budskapet att landet är en DDR-stat där yttrandefriheten är begränsad.

Publicisten Liane Bednarz har uppmärksammat AfD:s försök att beslagta den tyska närhistorien.

På AfD-väljarnas plakat syns också flitigt slagord som: ”Fredlig revolution”. 
Liane Bednarz har observerat hur man subtilt anspelar på diktaturen som var förhärskande i DDR. Väljare beklagar sig över att de riskerar att bli av med sina jobb och förlora vänner om de öppet visar sitt stöd för Alternativ für Deutschland.

– Och så var det ju faktiskt under DDR-eran, när familjer pratade kritiskt om DDR riskerade de repressalier. Om folk, som själva upplevt den här tiden hör den här typen av retorik, då tänder det till och de personliga minnena simmar upp till ytan.

– Men att likställa DDR med det demokratiska Tyskland är ren historieförfalskning, menar hon.

Med i nynazistisk marsch

I dag avslöjade Der Spiegel att AfD:s toppkandidat i Brandenburg, Andreas Kalbitz, deltog i en nynazistisk marsch tillsammans med 13 andra tyska högerextremister i Aten 2007. Marschen arrangerades av en högerextrem allians i Grekland där bland annat Gyllene gryning ingick.

Enligt dokument från Bundeskriminalamt, Tysklands motsvarighet till FBI, hissades en hakkorsflagga vid deras hotell.

Numera tar Andreas Kalbitz avstånd från sin resa till Aten och sammanhanget som han då ingick i.

Enligt en färsk opinionsundersökning är valstriden hård. I Brandenburg har SPD 21 procent, AfD 20. I Sachsen leder CDU med 31 procent, mot AfD:s 25. Resultatet befinner sig dock inom felmarginalen.