Intro

Välkommen till dagens Syre!

Att nyheter snabbt blir gamla ligger i sakens natur. Men kanske inte alla nyheter. I alla fall inte så hastigt. Igår kunde vi rapportera att den högsta temperaturen i Australien uppmättes i tisdags, då snittet på toppnoteringen landade på 40,9 grader. Vad vi inte visste var att samma dag nyheten blev känd för oss – blev det slaget. Onsdagen hamnade snittet på hela en grad högre, 41,9 grader varmt. 

Men värmerekord är tyvärr tidens melodi. I alla fall ligger det nära till hands att göra kopplingen till andra rekord vi rapporterat om. Senast i november, då vi rapporterade om oktober – som blev rekordoktober. Inte bara uppvisade månaden högst koldioxidhalt i atmosfären för en oktobermånad, sedan mätningarna började på Mauna Loa i Hawaii 1958. Det var också den varmaste oktobermånaden, sedan EU:s jordövervakningsprogram påbörjades 1981.

Det visade sig också vara en i en lång radda med andra rekord, både vad gäller koldioxid i atmosfären – och värmerekord.

Från det ena till det andra. I dagen krönika avhandlar Gustaf Fridolin Greta Thunberg och den debatt om populism som rörts upp i hennes kölvatten och i USA har det nu blivit klart att Donald Trump ställs inför riksrätt. Något reporter Jerker Jansson dykt ned i.

Vi rapporterar också om Polen, där ett 80-tal kommuner och städer förklarat sig fria från hbtq-ideologi. Nu har EU-parlamentet antagit en resolution som riktar tung kritik mot det ökade antalet attacker mot hbtq-personer i landet.

Håll till godo!