Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Oktober blev rekordoktober – varmast och mest koldioxid

En ögonblicksbild av koldioxidhalten i atmosfären över Europa den 31 oktober.

Trots bud om vinter var årets oktobermånad den varmaste hitintills, enligt EU:s jordövervakningsprogram Copernicus. Även i fråga om koldioxid i atmosfären slår månaden historiskt rekord, visar data från mätstationen Mauna Loa på Hawaii.

Färsk data från EU:s program Copernicus visar att oktober var 0,69 grader varmare än snittet för oktober månad mellan 1981 och 2010.

Det gör månaden till den varmaste oktobermånaden någonsin i Copernicus tidsserie, globalt sett. Men oktoberrekordet är bara ett av flera ovälkomna rekord på senare år.

Det varmaste kalenderåret uppmätte Copernicus 2016, med en temperatur på 0,63 grader över det snittvärde som var mellan 1981 och 2010. Året efter blev det andra varmaste året och 2018 blev det tredje varmaste året.

För att jämföra ökningen med förindustriella nivåer adderas en temperaturökning på 0,63 grader, vilket gör att oktober hamnar på 1,2 grader över den temperatur som rådde innan industrialiseringen.

Alltså inte långt ifrån Parisavtalets mål om en temperaturökning på mellan 1,5 grader och 2 grader från förindustriella nivåer.

”Med fortsatta utsläpp av växthusgaser som påverkar globala temperaturer kommer rekorden fortsätta att slås i framtiden”, sa Copernicus chef Jean-Noel Thepaut i ett uttalande i samband med att forskarna konstaterade att juli blivit den varmaste månaden som någonsin uppmätts globalt.

Även andelen koldioxid ökar

Koldioxid i atmosfären ser inte heller ut att avta. Mängden uppmäts i miljondelar (ppm) av atmosfärens volym och registreras sedan 1958 av en mätstation på Mauna Loa på Hawaii. Även i den kategorin slår den gångna månaden rekord som den oktobermånad med högst andel koldioxid i atmosfären sedan mätningarna påbörjades, med 408 ppm, vilket är två ppm mer än året dessförinnan.

Mätningarna ligger till grund till den världskända Keelingkurvan, vars värde ökat år från år. De senaste fyra åren har ökningen dessutom accelererat, enligt National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) som sköter övervakningen i Mauna Loa.

I maj i år skapade Keelingkurvan svarta rubriker världen över efter att den högsta nivån av koldioxid i atmosfären någonsin uppmättes, då 415 ppm registrerades.

Hur mycket koldioxid det finns i atmosfären fluktuerar på en dag men också över säsongen. Maj brukar registrera de högsta värdena. I oktober månad är den däremot relativt låg men börjar klättra uppåt, då de stora skogarna i den norra delen av jordklotet slutar binda koldioxid för att istället släppa ut gasen i atmosfären, då löven förmultnar.

Kopplas till uppvärmningen

Ökningen av koldioxid i atmosfären är starkt kopplad till den pågående uppvärmningen av planeten. I den syntesrapport som FN:s klimatpanel IPCC släppte 2014 framgår att halten inte bör överstiga 450 ppm år 2100, för att vi ”sannolikt” ska kunna hejda den globala uppvärmningen till 2 grader. 

När mätningarna i Mauna Loa påbörjades 1958 låg koldioxidhalten på 315 ppm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV