Radar · Nyheter

Allt fler flyktingar anländer nu till Grekland

Lesbos.

Allt fler flyktingar och migranter anländer återigen till de grekiska öarna, enligt Frontex. Samtidigt noterar man att det totalt sett är färre ankomster till EU i år.

EU:s gränsmyndighet beskriver ankomsterna till de grekiska öarna som ”olagliga” och menar att de ökat sedan föregående år. Generellt sett har ankomsterna via östra Medelhavet (Egeiska havet) minskat med sex procent jämfört med samma period 2018, rapporterar Ekathimerini.

Majoriteten av de som anländer till de grekiska öarna är från Afghanistan, enligt Frontex. Totalt sett anlände 13 000 personer till Europa i juni och juli i år. Det är 41 procent lägre än under samma tvåmånadersperiod förra året. På centrala Medelhavet, det vill säga rutten från Libyen och Tunisien till Italien, anlände däremot 25 procent fler de sju första månaderna jämfört med förra året.

I Grekland blir situationen allt mer ansträngd, givet de snabbt ökande ankomsterna. Förra veckan rapporterade Syre om att lägret Moria på Lesbos är nära ett sammanbrott. Allt fler ankomster gör en redan ansträngd situation allt svårare när människor på grund av politiska beslut hålls kvar på öarna.

Längs västra Balkan noterade Frontex dubbelt så många så kallade ”olagliga gränskorsningar” jämfört med i fjol, nära 5800 personer.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är 70,8 miljoner människor på flykt från krig, svält och förföljelse i världen. Av dessa räknar UNHCR nära 26 miljoner som flyktingar. 37 000 personer tvingas från sina hem varje dag globalt sett.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV