Radar · Nyheter

Lägret Moria på Lesbos ”tillbaka i en kris”

Ankomsterna fortsätter och är oförutsägbara – krisen på ön Lesbos har fallit i glömska för många – men inte för Yannis Balpakakis, chef för det ökända flyktinglägret Moria. Han varar nu för att situationen blir allt värre och det finns inte ens plats för tillräckligt många toaletter.

Trots en kapacitet på 3000 personer lever nu 7370 personer i flyktinglägret Moria, som kallats både interneringsläger och fängelse. Totalt 10069 flyktingar och migranter bor i nu på Lesbos, enligt Aegean Boat Report. Bråk och otrygghet, inte minst för kvinnor, är vardag. Lägerchefen Yannis menar att ankomsterna som under det första halvåret och sommaren 2019 åter ökat har lett till en allt värre krissituation i lägret, berättar den grekiska tidningen Ekathimerini.

– Den oförutsägbara faktorn med nya ankomster är det största problemet, säger Yannis Balpakakis till Ekathimerini.

Han utesluter inte att säga upp sig som en följd av att han är så utmattad av att den ständiga utmaningen med att försöka lösa att lägret är så överbefolkat.

Nu lever över 22000 personer på de grekiska öarna, enligt Aegean Boat Reports siffror för augusti. Flest på Lesbos, Samos och Chios. På bara en dag förra veckan kom 115 personer till Moria på Lesbos, berättar en utmattad Yannis Balpakakis för Ekathimerini. Varje dag anländer flera båtar från Turkiet – enligt Aegean Boat Report anlände 888 personer de tio första dagarna i augusti.

Outhärdlig stank

Totalt har 8193 personer anlänt till Lesbos i år. Nu finns det inte ens plats att installera fler kemiska toaletter i Moria, säger Yannis Balpakakis. Krisen syns kanske som tydligast utanför de otillräckliga duscharna och toaletterna där kön ringlar sig lång. Lägret är ännu inte anslutet till Lesbos avloppssystem, och stanken från toaletterna och duscharna kan ibland vara outhärdlig.

– Vi har till och med slut på plats för att installera fler kemiska toaletter, berättar han och säger också att det blir en allt större kamp att få maten distribuerad i tid.

Myndigheterna har sagt att de kommer transportera omkring 700 personer från Moria innan slutet på månaden men Yannis Balpakakis menar att ytterligare 3000 personer skulle kunna förflyttas om man hittar plats för dem.

Även lägren på öarna Samos och Chios arbetar långt över kapacitet och förhållandena där är liksom på Lesbos svåra. På Chios lever 2603 personer och på Samos är motsvarande siffra 4895, rapporterar Aegean Boat Report.