Intro

Blödande hundar och skräckslagna apor

Jag brukar kunna distansera mig ganska bra när jag skriver nyheter om fruktansvärda händelser, men att sätta ord på de fasansfulla och brutala bilderna och filmerna från forskningsanstalten LPT, som den tyska djurrättsorganisationen Soko Tierschutz publicerat efter att ha infiltrerat laboratoriet, har påverkat både hjärtrytm och tårkanaler.

Hundar som lämnats blödande i sina burar, livrädda katter som plågas och absolut skräckslagna apor som skriker ut sin smärta och rädsla. Tyska medier benämner verksamheten ”dödslabbet”.

Vi är många som känner förtvivlan och ilska inför bilderna. I Tyskland har det redan börjat röra på sig och till lördagens demonstration i Hamburg, där ”dödslabbet” ligger, har runt 14 000 människor anmält intresse. Det kan bli en mäktig dag för djurrättsrörelsen.

Förhoppningsvis gör detta att fler människor får upp ögonen för det djurplågeri som inte bara pågår i länder som Tyskland och Kina, utan även här i Sverige. På slakterier, i mjölkfabriker, minkfarmar och laboratorier. Djur har samma rätt till sina egna kroppar som du och jag har.