Radar · Politik

Stor uppslutning i Sarajevos första Pridemarsch

Sarajevos första Pridemarsch gick av stapeln i helgen.

Man hoppades på 500 deltagare, men det kom 3 000. För första gången i historien gick en Pridemarsch genom Sarajevo. Marschen, som flöt på som planerat, var omgärdat av ett stort polispådrag.

Många från Sverige gick med i paraden, även den svenska ambassaden. Från Stockholm Pride deltog bland annat Vix Herjeryd som glädjer sig åt helgens händelse.

Som Syre tidigare har berättat om har det varit en väg kantad av svårigheter för att få till Pridemarschen i Bosnien Herzegovinas huvudstad Sarajevo.

– I flera delar av Europa saknar hbtq-personer fortfarande grundläggande mänskliga rättigheter och utsätts för förföljelse, hat, våld och diskriminering. Att Sarajevo Pride äntligen genomförs är en otroligt viktig milstolpe i denna kamp, säger Vix Herjeryd till Xq.

Det råder politiskt spänt läge i området. Det, och att högerextrema organisationer hotade med motprotester, var ett oroande inslag inför Sarajevo Pride. Men allt förflöt smärtfritt. En framgång, enligt Civil rights defenders.
– Det har funnits ett stort behov för den här marschen länge och jag tror att det här var precis rätt ögonblick. Hbtqi-personer i Bosnien-Hercegovina har tyvärr inte varit lika synliga som i andra delar av regionen och många är fortfarande rädda för att komma ut offentligt, säger Ena Bavcic, programchef för CRD.