Radar · Nyheter

Mot alla odds: första Prideparaden i Sarajevo

På söndag går det första Pridetåget i Bosnien-Hercegovina.

På söndag, den 8 september, anordnas den allra första Prideparaden i Bosnien-Hercegovinas huvudstad Sarajevo. Vägen till gatorna har dock varit svår och lång.

Hbtqi-rörelsen har fått arbeta i hård motvind på Balkan. Myndigheter i Sarajevo har vid ett flertal tillfällen nekat rörelsen publika manifestationer genom åren. Särskilt Bosnien-Hercegovina har släpat efter. Debatten har präglats av konservativa religiösa strömningar. Sist landet stod som värd för ett Hbtqi-arrangemang attackerades aktivisterna av maskerade män.

Politikern Samra Cosovic-Hajdarevic (SDA) menar att marschen är ”hemsk” och att: ”idéerna förstör både staten och människorna”. I sitt Facebookinlägg, som senare kom att raderas enligt BBC, skrev Hajdarevic:

– Sådana här typer av människor borde isoleras och flyttas så långt som möjligt från våra barn och vårat samhälle.

När marschen tillkännagavs under våren ville hennes parti i Sarajevo, Party of Democratic Action, SDA, att arrangörerna skulle skrota sina planer.

Svårigheter och uppmuntran

En av arrangörerna till den historiska händelsen är Amina Imamovic, 20. Hon vittnar om svårigheter – men också om uppmuntran på vägen i den ojämna kampen för mänskliga rättigheter i sitt hemland.

– Att vara aktivist är samtidigt både underbart och utmanande. Varför underbart? Jo, du ser hur människor växer och blir friare. Varför utmanande? Därför att du inte bara möter homofobi och våld, utan du blir även  bortstött av din familj, vänner och kolleger, skriver hon för Civil right defenders.

Amina Imanovics förhoppning är att den första Prideparaden ska leda till förändringar, att hbtqi-personer ska bli mera synliga. Var fjärde person har utsattas för våld – främst för psykiskt och sexuellt våld.

– Den kommande Prideparaden kommer att hjälpa till att sprida ljus över det gömda våldet, eftersom folk kommer att få syn på våran existens. Vi är här – och vi är stolta queers.

Stöd på sociala medier

Tidigare under sommaren var Amina Imanovic inbjuden till Stockholm. Då berättade hon att stämningen hemma lättat något. Politiker som uttrycker sig negativt har minskat. Och stödet på sociala medier ökat.

– Tidigare har vi sett hur både religiösa ledare och politiker aktivt uppmuntrat till våld mot hbtqi-aktivister. Så har det inte varit i år.

Men en viss oro måste hon ändå bära på.

– Vi har gott samarbete med polisen och litar på deras beskydd. Det som kan oroa oss är vad som händer efter marschen, när folk går hem, sade hon i en intervju i samband med sitt besök i Stockholm i augusti.