Radar · Nyheter

Svidande kritik mot Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi står under press från det internationella samfundet efter att ha försökt tona ner den etniska rensningen i Myanmar.

Efter att ha framträtt inför FN:s internationella domstol får nu Aung San Suu Kyi, politisk ledare för Myanmar, svidande kritik från Amnesty. I ett pressmeddelande säger Nicholas Bequelin från organisationen att fördrivandet av 750 000 rohingyer från deras hem och land var ett direkt resultat av en medvetet organiserad kampanj.

I går berättade Syre att Aung San Suu Kyi vittnade inför Internationella domstolen i Haag vilket lett till kritik från många håll. Myanmars myndigheter använde sig av hot, mord, sexuellt våld och terror för att uppnå sina mål hävdar nu Amnesty som är mycket kritiska till hur landets ledning försöker förminska sitt ansvar.

– Ang San Suu Kyi försökte tona ner allvaret i de brott som begåtts mot den rohingiska befolkningen, säger Bequelin.

– Faktum är att hon inte ens ville använda gruppens namn eller erkänna vidden av övergreppen. Att förneka verkligheten är medvetet, bedrägligt och farligt.

Amnesty menar att fokuset på Myanmars ledare riskerar att dra fokus från att det viktiga som är att se till att rohingyernas rättigheter garanteras. Organisationen kräver att Internationella domstolen agerar för att se till att de inte drabbas av mer förföljelse.