Radar · Miljö

Regnskogen hotas av att jaguarerna blir färre

Foto taget  2016.

Jaguaren anses helig av flera ursprungsbefolkningar i Sydamerika. Men mänsklig påverkan gör att antalet minskar i snabb takt, något som kan slå hårt mot regnskogen, skriver The Guardian i ett långt reportage.

Hoten mot jaguaren kommer från många håll. Syre skrev nyligen om den jakt som drivs av en ny typ av drogturism: Västerlänningar som reser till Peru för att ta den hallucinatoriska brygden Ayahuasca lockas att köpa amuletter gjorda av jaguarer.

Samtidigt finns det redan en etablerad handel av jaguardelar till Kina, där det blivit allt mer populärt i kinesisk medicin.

– Sedan många år tillbaka finns det ett starkt sug från Asien och en etablerad illegal handel, tillkommer ytterligare en marknad kan det innebära dödsstöten för arten, sa Andrea Ljung, expert på Jordbruksverket till Syre.

I The Guardian belyses ett annat hot mot det mytiska djuret – förlusten av habitat. Längs kusten i Ecuador har 70 procent av regnskogen förlorats, då mänsklig verksamhet så som jordbruk och vägar tagit över.

Kan utlösa en kedjereaktion

Den lokala jaguarpopulationen i kustområdet är nu akut hotad, enligt den internationella naturvårdsunionen (IUCN).

Farhågan är att det kan komma att utlösa en kedjereaktion, då kattdjuret som är en toppredator utgör en viktig del av regnskogens ekosystem.

Om jaguaren försvinner påverkas allting nedanför arten i födokedjan, så som gnagare vilka riskerar att bli för många och äta mer fröer. Något som i förlängningen kan leda till att skogen får svårt att förnya sig.

– Det är därför som den är så viktig, det är en art som bibehåller andra arter, säger Jessica Pacheco, på World Wildlife Fund Ecuador till The Guardian.

I Ecuador är flera nya projekt planerade som ska öka exploateringsgraden i områden där Amazonas regnskog breder ut sig, däribland både olje- och gruvprojekt. 

Något som Jessica Pacheco befarar kommer leda till ytterligare förlust av habitat för jaguaren och att fler vägar ska skära in i regnskogen.

– I samma stund som du öppnar nya vägar skapar du en ny vilddjursmarknad, säger hon till The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV