Radar · Politik

Swedwatch: Allt fler aktivister mördas

Paulo Paulino Guajajara som ingick i gruppen Guardians of the forest, är en av alla de miljö- och människorättsaktivister som fått sätta livet till i år.

Att sätta sig upp mot ett företags planer på att exploatera ny mark kan visa vara farligt. Antalet miljö- och människorättsförsvarare som hotas eller trakasseras på grund av sitt engagemang ökar kraftigt, visar en ny rapport.

Rapporten Defenders at risk från Swedwatch är nattsvart läsning. I fjol dödades åtta personer varje vecka. Orsaken? Att de hamnat i konflikt med olika företag på grund av främst jordbruk, gruvnäring och förnybar energi. 

Läs också: Han hotas till döden på grund av sitt miljöengagemang

Sedan 2015 har över 2 000 företagsrelaterade attacker mot försvarare registrerats, och mellan åren 2017 och 2018 ökade antalet med mer än 10 procent, enligt rapporten.

Samtidigt kan stora företag göra mycket för att förhindra övergrepp längre ned i sina värdekedjor. Men i den enkät som rapportförfattarna skickat ut till 22 svenska och europeiska företag visade det sig att över hälften saknar rutiner för att identifiera och adressera risker, även om de till stor del var medvetna om att situationen är kritisk. 

Aktivister avlyssnas

Företag kan också bidra till negativ påverkan på mänskliga rättigheter genom att sälja informations- och kommunikationsteknik som används mot miljö- och människorättsförsvarare, enligt Swedwatch.

”Det har blivit nästan en norm att våra telefonsamtal avlyssnas… För ett IT-företag som verkar i Azerbajdzjan är det väldigt svårt att inte bli inblandad i allt detta,” säger journalisten och demokratiaktivisten Arzu Geybulla i rapporten.

Rapportförfattaren uppmanar företag att beakta MR- och miljöförsvarare i sina risk- och konsekvensanalyser för mänskliga rättigheter, så kallad human rights due diligence, och att kräva en nolltolerans mot attacker mot försvarare i den egna verksamheten och i kontrakt med affärspartners.

Rapporten Defenders at Risk: Attacks on Human Rights and Environmental Defenders and the Responsibility of Business, är framtagen av Swedwatch i samarbete med ACT Svenska kyrkan, Naturskyddsföreningen, Diakonia, Afrikagrupperna, Fair Action och Latinamerikagrupperna.