Energi · Kultur med Nike

”Skrivandet är en kraft som invaderar dig”

Nike Markelius | Några av litteraturpristagaren Maryse Condés böcker på svenska.

Hon har närt författardrömmen sedan hon var barn, men att bli författare är inte en karriär som du väljer, den väljer snarare dig, menar Maryse Condé. Hon beskriver också skrivprocessen som något nästan levande utanför hennes egen kontroll.

Berätta vad priset betyder för dig?

– Det här priset betyder internationellt erkännande. Jag kunde aldrig drömma om att nå så långt. Jag var övertygad om att mitt skrivande bara kunde intressera människor som jag: traumatiserad av historien, marginaliserad på grund av det lilla landet jag kommer ifrån och som tillhörande en färg som vissa fortfarande föraktar.

Vad skulle du säga är din drivkraft att skriva böcker?

– Jag har många drivkrafter men den tydligaste var när jag fick Emily Brontës bok Wuthering heights när jag var tio år. Jag drömde om att bli en författare som hon och kunna skriva romaner lika kraftfulla som hennes.

Hur gick det till när du bestämde dig för att bli författare?

– Du bestämmer dig inte för att bli författare. Skrivandet är en kraft som invaderar dig och en dag och utan att veta varför, överlämnar du dig åt det. Skrivandet är inte en karriär du bestämmer dig för att ge dig in i.

Var det lätt att bli publicerad från början?

– Ja det var lätt att bli publicerad från början eftersom en manlig vän till mig var förläggare för en samling som hette La Voix des Autres, publicerad av 10/18 (franskt bokförlag, red.anm). Han visste att jag hade ett manuskript och nästan tvingade mig att ge det till honom för publicering.

Vet du från början vart berättelserna kommer att ta dig, eller är det i stunden det händer? Arbetar du intuitivt eller genomtänkt?

– Tjusningen med att skriva är att du inte kan kontrollera berättelsen exakt. Skrivandet kan ta dig till platser du inte vill komma till och uttrycker känslor som du inte är helt beredd på att avslöja. Om du visste från början vilken form och vilket innehåll din berättelse skulle få, skulle det vara betydligt mindre intressant. En roman är inte en essä eller en avhandling. Den är en del av din egen dröm.

Är skrivandet ett sätt att bearbeta händelser i ditt eget liv?

– Inte medvetet. Du blir förvånad när du läser din roman och finner att den är full av personliga referenser.

Berätta om din skrivprocess?

– Jag skriver hela dagarna så fort jag är ledig. När jag arbetade som lärare på Colombia university i USA brukade jag sitta och skriva på mitt kontor mellan lektionerna. Det var mycket svårt att lämna mitt eget skrivande och gå och undervisa om andra författare som Sembene Ousmane, Ahmadou Kourouma, Birago Diop, för att nämna några.

Skriver du någon bok nu?

– Ja, jag lovade att skriva en bok till min dotterdotter som är tio år.

Hur har dina böcker tagits emot i andra länder? Var det svårt att få dem utgivna i länder som inte har kolonial historia?

– Jag har inga svårigheter att få mina böcker översatta. Sen om folk tycker om dem eller inte, kan jag inte uttala mig om.

Till sist, har du varit i Sverige förut?

– Jag besökte Sverige för att lansera mina böcker när de blev översatta. Jag var inbjuden till Bokmässan i Göteborg och en gång till Stockholm. Jag vet inte så mycket om resten av Sverige men jag ser fram emot att komma tillbaka.

Läs också Nike Markelius artikel om Maryse Condé som pristagare av Nya Akademiens litteraturpris: Romaner vävda av drömmar

Red.anm: Nike Markelius är en av de 130 grundarna/medlemmarna av Nya Akademien.