Energi · Kultur med Nike

Romaner vävda av drömmar

Mercure de France | Maryse Condé är mottagare av Nya Akademiens litteraturpris.

Maryse Condé – prisbelönt författare från Guadelope – kommer till Sverige. Hon är mottagare av Nya Akademiens litteraturpris, det alternativa pris som i år delas ut efter att Svenska Akademien har tagit ”time out” när det gäller Nobelpriset i litteratur.

Ett författarskap som varit med i spekulationerna länge om att få Nobelpriset, men som är relativt okänt för många. Nu lär fler få upp ögonen för Maryse Condé från Guadeloupe och hennes skildringar av bland annat livet i Karibien och postkolonialismen i Afrika. Hon är flerfaldigt prisbelönad, har en framstående akademisk karriär bakom sig och var professor emeritus vid Colombia university i New York.

I den ärliga och självutlämnande biografin Livet utan masker, utgiven på Leopard Förlag 2012, berättar Maryse Condé med stor uppriktighet och, som titeln antyder, utan förskönande omständigheter om sitt kringresande liv som ung fyrabarnsmamma. Med målande skildringar av de svåra umbäranden som kantade hennes väg när hon sökte efter sina rötter i olika länder på den afrikanska kontinenten och efter en värdig yrkesroll, av kraschade relationer och svikande män, av kärleken till litteraturen och så småningom hennes fasta beslutsamhet att bli författare.

Hennes romaner är vävda av drömmar, enligt Maryse Condés egen bild av sin gärning. En mustig väv av gripande människoöden, som alla på olika sätt brottas med livets gåtor och mirakel, med lidandet och drivkrafterna, med sökandet och fortskridandet, allt fundamentalt tecknat med ett doftande bildrikt språk, mättat med metaforer.

Maryse Condé har en alldeles unik röst. Naturen kläs med mänskliga drag och människorna med naturens; mangoträd sticker ner sina frön i jordens mage, en man är lång och rak som ett mahognyträd, vindar stampar ner bananodlingar, träd dansar på sina styltor, raviner har vidöppna kön, ett ansikte liknar välrostad majs och älskande klamrar sig vid varann som sjögräs.

Hur miserabla karaktärerna än är, hur konstiga deras gärningar och livsval än kan tyckas, är alla dynamiskt och kärleksfullt porträtterade med både respekt och empati. Condé använder skrivandet för att lära sig det hon inte förstår, säger hon själv. Och vi som har glädjen att få läsa hennes böcker får definitivt lärorika inblickar i ett berättande som både öppnar världar och nedtecknar dess historia.

Red.anm: Nike Markelius är en av de 130 grundarna/medlemmarna av Nya Akademien.

Läs också Nike Markelius intervju med Maryse Condé: ”Skrivandet är en kraft som invaderar dig”

 

Livet utan masker

Författare: Maryse Condé
Förlag: Leopard Förlag