Energi · Recension

I spåren av #metoo

Redaktörerna Karin Didring och Malin Biller har i samarbete med bland andra RFSL, Roks och Brottsofferjouren bett 19 serietecknare berätta varsin historia på temat metoo till en utställning som nu blivit en bok.

Antologin inleds av Elin Lucassi som ställer den manliga logiken mot den kvinnliga. Hon ger en bild av en oreflekterad manlighet som försöker hålla ihop ett värderingssystem som uppenbart skadar alla. När mannen inser att mäns dåliga kvinnosyn är ett problem så blir räddningen att det beror på ”skäggmännen från öknen”.

Ett badhus är spelplatsen för Malin Skogbergs historia om två flickor som blir antastade. Med hjälp av spröd realism och ett rakt berättande dras vi närmare de två tjejerna som till slut berättar om det de drabbats av för en vuxen.

Volvomicke av Alice Engström berättar om en tjej som tar sina första steg in i vuxenheten tillsammans med en snubbe som snarare än att vara våldsam eller hotfull manipulerar henne, får henne att känna sig dålig, men samtidigt angelägen att behaga.

Hanna Strömberg avslutar med att föra samman saker som folk sagt, riktiga citat, till en dialog mellan det manliga och feminismen. ”Tänk på alla karriärer som blivit förstörda!” säger den frustrerade mannen och gör sig till offer för något som han inte ens anser existera.

Det är inte en hemlighet att olika människor uppfattar världen olika, och att könstillhörighet gör stor skillnad. Inte nödvändigtvis så att vi upplever en helt annan verklighet, men så pass att det kan finnas kunskap att nå i att bredda perspektiven. Så vi parallellrecenserar antologin, utan att tjuvkika på varandras texter.

Läs recensionerna här:
https://tidningensyre.se/2018/nummer-307/vardagligheter-for-manga-kvinnor/
https://tidningensyre.se/2018/nummer-307/redskapen-for-makt-och-fortryck/

Draw the line

Redaktörer: Karin Didring och Malin Biller
Förlag: doob förlag