Radar · Nyhet

Kamp mot klockan och dagens utvisningar

Ett 15-tal personer hotas i kväll, tisdag, att tvångsutvisas till Afghanistan. Planet planeras lyfta från Landvetter i Göteborg och gör ett stopp i Wien för att hämta fler afghaner som ska deporteras. Asylaktivister och andra demonstrerar just nu mot utvisningarna och det verkar som åtminstone någon av utvisningarna kan ha stoppats.

På Migrationsverkets förvar i Kållered finns just nu ett tiotal ensamkommande ungdomar som ska utvisas till Afghanistan i kväll men också demonstranter som försöker stoppa utvisningen. In i det sista jobbar också jurister på att stoppa den med så kallade verkställighetshinder.

En av ungdomarna som demonstranterna och juristerna kämpar för är Yasin Mohammadi som Syre tidigare skrivit om och just nu verkar det som att de lyckats stoppa kvällens utvisning av honom. Det saknas dock officiell bekräftelse av det.

Även Röda Korset och Amnesty har i uttalanden sagt att de är emot tvångsutvisningarna till Afghanistan. Landet anses helt enkelt inte säkert.

– Att återsända människor till Afghanistan strider mot internationell rätt och måste upphöra omedelbart. De europeiska länderna som en gång i tiden utlovat stöd till afghaner skickar nu tillbaka dem till ett land där säkerhetsläget har försämrats, sa Horia Mosadiq, Afghanistanutredare på Amnesty International i samband med att organisationen presenterade rapporten Forced Back to Danger i förra veckan.

Demonstrationerna och protesterna kommer att fortsätter under dagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV