Radar – Nyhet

Stockholmare i protest mot Afrinattack

Turkiets offensiv mot Afrin fortsätter, och Erdogan hotar att utvidga angreppet till fler städer. I Stockholm har tusentals människor demonstrerat mot attackerna och omvärldens tystnad.

– Det är de civila som drabbas, säger Kurde Kasirga från Kurdiska Demokratiska Samhällscentret, NCDK.

Den 20 januari inledde Turkiet en offensiv mot den syrisk-kurdiska milisen YPG i Afrin i nordvästra Syrien.

Kurder världen över har demonstrerat mot invasionen, som ses som ett uttryck för Turkiets långvariga fientlighet mot det kurdiska folket.

I Stockholm anordnades en demonstration i lördags, som enligt arrangörerna hade den största uppslutningen på länge. Arrangörerna hävdar att de facebooksidor som använts för att sprida information om evenemanget kontinuerligt har stängts ner.

– Det har varit en kampanj från Turkiet att stänga ner olika internetsidor inför det här. Det är ett tecken på att de är oroliga över att det ska ske protester. Det är ju ett folkrättsvidrigt krig som sker, säger Andreas Klominek från organisationen Rojavakommittéerna.

Både han och Kurde Kasirga, aktiv i både Rojavakommittéerna och NCDK, ser hur Turkiet upprepar tidigare manövrar.

– För två år sedan hände något liknande i de kurdiska delarna av Turkiet. De belägrade alla kurdiska städer, utfärdade utegångsförbud och jämnade städerna med marken. Efter det har de fängslat alla politiker och journalister, det finns ingenting kvar. Och nu är det samma sak i Syrien, säger Kurde Kasirga.

Andreas Klominek konstaterar att Afrin inte kommer att ge upp i första taget.

– Det har mer eller mindre varit fred i det här området, men de har vetat att det kommer hända någonting förr eller senare, och har hunnit bygga upp ett starkt försvar. De vet att det här är slutgiltigt, om de flyr nu kommer de inte att få komma tillbaka. Då är folk väldigt beredda att offra sig och kämpa.

Turkiet motiverar sitt handlande med att YPG har samröre med den terroriststämplade organisationen PKK.

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.