Radar · Nyhet

Stockholmare i protest mot Afrinattack

Turkiets offensiv mot Afrin fortsätter, och Erdogan hotar att utvidga angreppet till fler städer. I Stockholm har tusentals människor demonstrerat mot attackerna och omvärldens tystnad.

– Det är de civila som drabbas, säger Kurde Kasirga från Kurdiska Demokratiska Samhällscentret, NCDK.

Den 20 januari inledde Turkiet en offensiv mot den syrisk-kurdiska milisen YPG i Afrin i nordvästra Syrien.

Kurder världen över har demonstrerat mot invasionen, som ses som ett uttryck för Turkiets långvariga fientlighet mot det kurdiska folket.

I Stockholm anordnades en demonstration i lördags, som enligt arrangörerna hade den största uppslutningen på länge. Arrangörerna hävdar att de facebooksidor som använts för att sprida information om evenemanget kontinuerligt har stängts ner.

– Det har varit en kampanj från Turkiet att stänga ner olika internetsidor inför det här. Det är ett tecken på att de är oroliga över att det ska ske protester. Det är ju ett folkrättsvidrigt krig som sker, säger Andreas Klominek från organisationen Rojavakommittéerna.

Både han och Kurde Kasirga, aktiv i både Rojavakommittéerna och NCDK, ser hur Turkiet upprepar tidigare manövrar.

– För två år sedan hände något liknande i de kurdiska delarna av Turkiet. De belägrade alla kurdiska städer, utfärdade utegångsförbud och jämnade städerna med marken. Efter det har de fängslat alla politiker och journalister, det finns ingenting kvar. Och nu är det samma sak i Syrien, säger Kurde Kasirga.

Andreas Klominek konstaterar att Afrin inte kommer att ge upp i första taget.

– Det har mer eller mindre varit fred i det här området, men de har vetat att det kommer hända någonting förr eller senare, och har hunnit bygga upp ett starkt försvar. De vet att det här är slutgiltigt, om de flyr nu kommer de inte att få komma tillbaka. Då är folk väldigt beredda att offra sig och kämpa.

Turkiet motiverar sitt handlande med att YPG har samröre med den terroriststämplade organisationen PKK.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV