Radar – Nyheter

Protester mot utvisningar

Stoppa utvisningarna till Afghanistan. Det är budskapet när människor samlas på Sergels torg på söndag i en gemensam europeisk protest. Uppgivenhet breder ut sig bland många ensamkommande ungdomar och det är viktigare än någonsin att visa dem stöd, menar Ung i Sverige.

Boden, Salzburg och Dublin. Det är några av de städer där människor protesterar på söndag mot utvisningar till Afghanistan. Ung i Sverige, Vi står inte ut och Elever mot utvisningar står som står bakom manifestationen i Stockholm pekar på det allvarliga säkerhetsläget i landet.

2017 klassades landet som näst farligast i världen efter Syrien, genom Global peace index och i höstas larmade Amnesty international om ett rekordhögt antal civila dödsoffer. Migrationsverket menar dock att det går att utvisa människor till huvudstaden Kabul, även om aktiva strider pågår i andra delar av landet.

Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige, vittnar om att det är en särskilt svår tid just nu för många av de ensamkommande unga som kom hösten 2015. En stor del av dem har nu fått avslag i sista instans.

– Det är en mörk tid för ungdomarna och många har förlorat sitt hopp. Många har gått under jorden, säger hon.

Manifestationen blir ett sätt att ingjuta mod i dem som misströstar, menar Fatemeh Khavari.

– Jag uppmanar alla att komma på söndag och inte låta ungdomarna vara ensamma. Vi behöver mer stöd än någonsin.

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.