Radar · Nyheter

Protester mot utvisningar

Stoppa utvisningarna till Afghanistan. Det är budskapet när människor samlas på Sergels torg på söndag i en gemensam europeisk protest. Uppgivenhet breder ut sig bland många ensamkommande ungdomar och det är viktigare än någonsin att visa dem stöd, menar Ung i Sverige.

Boden, Salzburg och Dublin. Det är några av de städer där människor protesterar på söndag mot utvisningar till Afghanistan. Ung i Sverige, Vi står inte ut och Elever mot utvisningar står som står bakom manifestationen i Stockholm pekar på det allvarliga säkerhetsläget i landet.

2017 klassades landet som näst farligast i världen efter Syrien, genom Global peace index och i höstas larmade Amnesty international om ett rekordhögt antal civila dödsoffer. Migrationsverket menar dock att det går att utvisa människor till huvudstaden Kabul, även om aktiva strider pågår i andra delar av landet.

Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige, vittnar om att det är en särskilt svår tid just nu för många av de ensamkommande unga som kom hösten 2015. En stor del av dem har nu fått avslag i sista instans.

– Det är en mörk tid för ungdomarna och många har förlorat sitt hopp. Många har gått under jorden, säger hon.

Manifestationen blir ett sätt att ingjuta mod i dem som misströstar, menar Fatemeh Khavari.

– Jag uppmanar alla att komma på söndag och inte låta ungdomarna vara ensamma. Vi behöver mer stöd än någonsin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV