Energi

Hallå där Herman Geijer!

Herman Geijer är zombieöverlevnadsexpert och folkbildare och deltar i ett panelsamtal på ABF med temat ”Prepping, förberedelser och tankar om undergången”.

Är undergången nära förestående? 

– Det beror hur en ser på saken. Ja, eftersom vi redan nu ser effekterna av klimatförändringar och det finns stor risk att de eskalerar och händelser som vi inte kan förutspå inträffar. Nej, eftersom vi är vana i film och populärkultur att se undergången som ett snabbt skeende. Det är nog mer osannolikt. Men jag tror definitivt att vårt samhälle kommer se radikalt annorlunda ut om 50–100 år. Åt vilket håll det går är mycket upp till oss. Även om vi inte kan stoppa själva katastrofen så kan vi agera för hur det blir efteråt.

Hur kommer den gå till?

– Klimatet ser jag som det stora hotet som också kan vara en del i att skapa andra katastrofer, som pandemier till exempel. Men även artificiell intelligens, stora vulkanutbrott eller kärnvapenkrig är andra händelser som har potential att slå ut livet på jorden som vi känner till det.

Och hur förbereder vi oss?

– Jag tror att förberedelser till stor del handlar om att samarbeta och skapa nätverk. Att känna sina grannar, veta hur vi organiserar oss kan ha stor betydelse för en katastrofs efterdyningar.

– På ett individuellt plan är det bra att träna fysiskt, kunna improvisera och att ha något att leva för, till exempel.

Vad gör man om det blir en zombieattack?

– Ha ha, ja se till att ha en rejäl kofot hemma. Och om det verkar vara snabba zombier så rekommenderar jag att stanna hemma och barrikadera bostaden. Vid långsamma zombier så är det nog bättre att försöka ta sig till ställen där det inte finns så många människor, typ en stuga på landet eller liknande.

– Men tänk alltid på att kunna tillgodose dina grundläggande behov – värme, vätska, föda, vila och trygghet.

Tankar om undergången

• Under hösten 2017 kom det ut tre olika böcker om förberedelser inför samhällsstörningar eller katastrofer. Anna-Maria Stawrebergs Prepping, Boken om hemberedskap och Herman Geijers Överlev katastrofen – tolv sätt att förbereda dig. Tillsammans diskuterar de preppingtrenden och olika typer av förberedelser.

• Tid: 18.30–20.30, onsdag 24/1

• Plats: ABF Stockholm, Sveavägen 41

Andra artiklar från Syre Stockholm

Karolinskas direktör säger upp sig

Radar – Nyheter

Hög tid för vintersådden

Radar – Nyheter Snart hög tid att plocka ihop utemöbler, trädgårdsgrejer och resterna av sommarens odling. . . Men misströsta inte – odlingssäsong nummer två väntar runt hörnet. Inom kort är det hög tid att börja peta ner fröer i jorden igen.

Snart tuffare krav på friskoleägare

Radar – Nyheter Utdrag ur brottsregistret. Koll hos Skatteverket och Kronofogden. De som vill äga och driva friskola kommer att bli granskade från och med nästa år. Skolinspektionen förbereder som bäst den nya lämplighetsprövningen.

Älg skjuten på Södermalm

Radar – Nyheter

Fastighetsjätte tar över i Slakthusområdet

Zoom

Pris mot mutor, diktatur och ökenutbredning

Radar – Nyheter De har fått till över 300 fällande korruptionsdomar, fängslats för sin kamp för mänskliga rättigheter och hindrat ökenutbredning i Afrika. Nu får de årets Right Livelihood-pris för sina insatser.

Han har hjälpt tre från döden

Radar – Nyheter Utan naloxon hade Markku Virtanen sannolikt inte varit i livet i dag. Nyligen räddade han själv en kamrat med hjälp av nässprejen som Stockholms landsting delar ut till människor som använder droger.