Energi

Hallå där Herman Geijer!

Herman Geijer är zombieöverlevnadsexpert och folkbildare och deltar i ett panelsamtal på ABF med temat ”Prepping, förberedelser och tankar om undergången”.

Är undergången nära förestående? 

– Det beror hur en ser på saken. Ja, eftersom vi redan nu ser effekterna av klimatförändringar och det finns stor risk att de eskalerar och händelser som vi inte kan förutspå inträffar. Nej, eftersom vi är vana i film och populärkultur att se undergången som ett snabbt skeende. Det är nog mer osannolikt. Men jag tror definitivt att vårt samhälle kommer se radikalt annorlunda ut om 50–100 år. Åt vilket håll det går är mycket upp till oss. Även om vi inte kan stoppa själva katastrofen så kan vi agera för hur det blir efteråt.

Hur kommer den gå till?

– Klimatet ser jag som det stora hotet som också kan vara en del i att skapa andra katastrofer, som pandemier till exempel. Men även artificiell intelligens, stora vulkanutbrott eller kärnvapenkrig är andra händelser som har potential att slå ut livet på jorden som vi känner till det.

Och hur förbereder vi oss?

– Jag tror att förberedelser till stor del handlar om att samarbeta och skapa nätverk. Att känna sina grannar, veta hur vi organiserar oss kan ha stor betydelse för en katastrofs efterdyningar.

– På ett individuellt plan är det bra att träna fysiskt, kunna improvisera och att ha något att leva för, till exempel.

Vad gör man om det blir en zombieattack?

– Ha ha, ja se till att ha en rejäl kofot hemma. Och om det verkar vara snabba zombier så rekommenderar jag att stanna hemma och barrikadera bostaden. Vid långsamma zombier så är det nog bättre att försöka ta sig till ställen där det inte finns så många människor, typ en stuga på landet eller liknande.

– Men tänk alltid på att kunna tillgodose dina grundläggande behov – värme, vätska, föda, vila och trygghet.

Tankar om undergången

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV