Radar · Nyheter

Centerpartiet: Ge mer plats för elbilar

Stockholm bör ligga i framkant och göra det ännu lättare att köra elbil. Det anser Centerpartiet som bland annat föreslår fler laddplatser.

För att fler ska välja elbil vill Stockholmscentern bland annat ha fler laddstolpar i garagen.

– Målet i dag är att 20 procent av parkeringsplatserna i stadens garage har laddstolpar. Det tycker vi att man borde höja till i alla fall 50 procent, säger gruppledare Karin Ernlund.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tycker att 20 procent motsvarar dagens behov, däremot ska det vara enkelt att utöka platserna.

– Alla våra garage som byggs ska vara konstruerade så att det är enkelt att sätta upp laddutrustning om det är så att det blir ett större tryck. Att kunna växla upp till 100 procent tycker jag vore rimligt.

Det finns också möjligheter att ladda bilen på gatan, och här vill Centern att även där bilar parkeras längs med gatan ska det gå att ladda, och inte bara i de fall där bilens parkeras med fronten mot trottoaren.

– Det beslut som vi har tagit om laddgatorna gäller både snedparkering och så kallad kantstensparkering. Så vi har ändrat direktiven så att man kan sätta upp laddstationer även på längsgående gator. Än så länge har det dock inte skett, säger Daniel Helldén.

Elbilen har inte bara goda sidor. Nyligen rapporterade Amnesty om hur utvinning av kobolt, som används till elbilarnas batterier, sker under mycket dåliga arbetsförhållanden i Kongo.

– Man måste såklart ha ett totalt hållbarhetstänk. Om vi ställer hårda och tuffa krav på både ekologisk och social hållbarhet, då kan vi också pressa marknaden att bli mer hållbar, säger Karin Ernlund.

Elbilen är en fantastisk möjlighet att få en ren luft och en mindre bullrig stadsmiljö, enligt Daniel Helldén.

– Men sen har vi själva trängselproblematiken i innerstan. Både för att klara klimatmålen och för att få en bättre stadsmiljö ska vi få ner bilantalet, men när vi gör det ska vi se till att de bilarna som ändå kommer finnas kvar förhoppningsvis huvudsakligen är elbilar, säger han.

Radar · Inrikes

Sympatiåtgärd mot Tesla kan fortsätta – tillfälligt

Banderoll från IF Metall med texten ’konflikt’ utanför Tesla-anläggning i Malmö på måndagen.

Teslas krav att Postnord ska lämna ut elbilsjättens registreringsskyltar avslogs på tisdagseftermiddagen av Solna tingsrätt. Medan Norrköpings tingsrätt gett Tesla rätt, att Transportstyrelsen måste lämna ut skyltar. Fackförbundet ST anser att domsluten kan ifrågasättas.

På måndagen stämde Tesla både Transportstyrelsen och Postnord för att elbilsjättens registreringsskyltar till nya bilar inte levereras, på grund av sympatiåtgärder i den pågående konflikten om kollektivavtal med IF Metall.

– Här handlar det om ett antal registreringsskyltar som inte kommer levereras ut, det bedömdes sammantaget att det inte var tillräckligt bråttom för att fatta ett beslut utan att höra Postnord, säger Patrik Alm, domaren som beslutade i målet, till TT.

Nu har Postnord tre dagar att yttra sig, därefter tas ett nytt beslut om Teslas stämningsansökan, som lämnades in på måndagen. Detta på grund av postblockaden som fackförbunden Seko och ST lagt och innebär att registreringsskyltar till nyregistrerade bilar inte levereras.

Tesla stämde även Transportstyrelsen på måndagen och fick redan samma dag ett beslut om att myndigheten tillfälligt måste lämna ut registreringsskyltarna. Detta trots att ingen stridsåtgärd pågår på Transportstyrelsen, enligt ST.

Fackförbundet anser att Tesla med sina stämningsansökningar utmanar inte bara den svenska modellen, utan även det svenska förvaltningssystemet. ST framhåller att strejkrätten i Sverige regleras i grundlagen, vilket gör den starkare juridiskt än de lagar och förordningar som styr postgång och hantering av registreringsskyltar. Och enligt ST kan Norrköpings tingsrätts tillfälliga beslut ifrågasättas, då det innebär att tillverkaren av registreringsskyltarna åläggs att utfärda dem.

– Det finns inget lagstöd för att Transportstyrelsen ska tvingas delegera den myndighetsutövningen till ett företag, bara för att ett stort amerikanskt multinationellt bolag vill ha det så, menar Åsa Erba Stenhammar, ordförande för ST.

Gällande Postnords agerande i samband med konflikten anser ST anser att Tesla borde vända sig till Post- och telestyrelsen, som är tillståndsmyndighet för Postnords postverksamhet. Inte till domstol.

– Tesla tycks inte acceptera att svenska myndigheter förhåller sig neutrala till konflikter på arbetsmarknaden, vilket är reglerat i lag. Då är det viktigt att det svenska rättssystemet står pall och att de instanser som hanterar processen är de som har expertisen för lagstiftningen det aktuella fallet. Vi menar därför att tingsrätten inte har behörighet att pröva Teslas stämningsansökan, säger Åsa Erba Stenhammar.