Radar · Nyheter

Centerpartiet: Ge mer plats för elbilar

Stockholm bör ligga i framkant och göra det ännu lättare att köra elbil. Det anser Centerpartiet som bland annat föreslår fler laddplatser.

För att fler ska välja elbil vill Stockholmscentern bland annat ha fler laddstolpar i garagen.

– Målet i dag är att 20 procent av parkeringsplatserna i stadens garage har laddstolpar. Det tycker vi att man borde höja till i alla fall 50 procent, säger gruppledare Karin Ernlund.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tycker att 20 procent motsvarar dagens behov, däremot ska det vara enkelt att utöka platserna.

– Alla våra garage som byggs ska vara konstruerade så att det är enkelt att sätta upp laddutrustning om det är så att det blir ett större tryck. Att kunna växla upp till 100 procent tycker jag vore rimligt.

Det finns också möjligheter att ladda bilen på gatan, och här vill Centern att även där bilar parkeras längs med gatan ska det gå att ladda, och inte bara i de fall där bilens parkeras med fronten mot trottoaren.

– Det beslut som vi har tagit om laddgatorna gäller både snedparkering och så kallad kantstensparkering. Så vi har ändrat direktiven så att man kan sätta upp laddstationer även på längsgående gator. Än så länge har det dock inte skett, säger Daniel Helldén.

Elbilen har inte bara goda sidor. Nyligen rapporterade Amnesty om hur utvinning av kobolt, som används till elbilarnas batterier, sker under mycket dåliga arbetsförhållanden i Kongo.

– Man måste såklart ha ett totalt hållbarhetstänk. Om vi ställer hårda och tuffa krav på både ekologisk och social hållbarhet, då kan vi också pressa marknaden att bli mer hållbar, säger Karin Ernlund.

Elbilen är en fantastisk möjlighet att få en ren luft och en mindre bullrig stadsmiljö, enligt Daniel Helldén.

– Men sen har vi själva trängselproblematiken i innerstan. Både för att klara klimatmålen och för att få en bättre stadsmiljö ska vi få ner bilantalet, men när vi gör det ska vi se till att de bilarna som ändå kommer finnas kvar förhoppningsvis huvudsakligen är elbilar, säger han.