Energi · På gång i Stockholm

Hallå där Linda Sandberg! …

Linda Sandberg, Tekniska museet .

…programansvarig på Tekniska museet.

Ni arrangerar en spelhelg. Sitter vi inte tillräckligt mycket framför skärmar redan?

– Det är klart att en kan hamna framför en skärm men de flesta av aktiviteterna är aktiva. Som vår VR-station där en kör lightsaber, efter några minuter där blir en rejält varm. Vi kommer också köra cosplay-fotografering och greenscreenteknik.

Det kommer att finnas lasersvärdsfäktning. Hur funkar det, är det som att vara med i Star wars?

– Haha, ja och nej. De som kommer hit är professionella lasersvärdsfäktare från Ludosport. De är världens första akademi som lär ut ljussvärdsfäktning som idrottsaktivitet. Om en ska bli bra på spel, så måste en också träna hårt fysiskt, det hör ihop. Och om en inte hittat en form som känns kul, kanske det här kan vara något.

Det finns möjlighet att spela retrospel, hörde att Pokemon Go är för seniorer. Har äldre börjat ta mer plats i spelvärlden?

– Äldre blir bättre på att använda teknik men många saknar digital kunskap, där tror jag att spel kan göra skillnad. Jag vet också många pensionärer som spelar Candy crush när de säger att de ska ”vila lite”, fantastiskt och kul. Vi kommer ta fram gamla retrospel att testa, yngre får lära sig om det som var och äldre kan få en nostalgitripp.

Det finns chans att rendera 3D-grafik och göra spel. Det låter avancerat, kan alla vara med på detta?

– Ja, vi brukar göra korta moment som vem som helst kan testa. I vår 3D-workshop som Blender community håller i rekommenderar vi att en är 10 år. Men om en är datavan är det bara att haka på.

Vad är det bästa med spel och programmering tycker du?

– Glädjen, gemenskapen och gamepeppet! Att utveckla, skapa och ha kul tillsammans. Finns det något roligare? Och att kunna ta sig till världar utanför vår egna.

Vad ser du mest fram emot som en inte får missa?

– Jag unboxade ett paket i går som innehöll sjöjungfrustjärtar. Stockholm Mermaids kommer till oss och vem som helst kan få förvandla sig till mermaid eller merman i vår green screen studio. Och att lyssna på Sabina Mårdenkrans som kommer berätta om hur en sätter ihop cosplay-SM.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV