Energi · Stockholmskollen

Feministiskt vegokrypin

Papayasallad som går i tropiskt tema, serveras med en ätbar krysantemum.

Spakänsla, smoothies och salladsbowls har lockat Vasastadsbor till Norrtullsgatan sedan i juni, och i mars är det Söders tur att få sin dos av My Vegina. Syres Anna Velander Gisslén ser fram emot det.

För åtta månader sedan slog restaurangen My Vegina upp portarna vid Odenplan. Namnet, som får förbipasserande att haja till, är en förkortning av My vegan Regina, min veganska drottning.

– My Vegina handlar om empati, att starkt förespråka jämställdhet och att ta avstånd från att skambelägga kvinnors kroppar. Namnet ska summera feminism och kärlek till vår planet, säger Irma Arlert, ägare.

Med önskan att göra vegansk mat till ett bekvämt val för alla sålde hon lägenheten för att få ihop startkapitalet till sin dröm. Inte mycket större än ett hål i väggen erbjuder den gröna restaurangen varma rätter, sallader och smörgåsar. Signaturrätten är salladsbowls, komponerade efter olika årstider eller platser. Inom kort kommer en ny sallad inspirerad av våren i Grekland. Storsäljaren innehåller jordgubbar, edamamebönor och avokado, därutöver finns en papayasallad och en variant på caesar på den fasta menyn.

Foto: Anna Velander Gisslén Foto:
Månadens soppa är ett varmt alternativ. Här rödbetssoppa med vegansk fetaostkräm . Foto: Anna Velander Gisslén Foto:
Foto: Anna Velander Gisslén Foto:
Öppna i helskärm
1 / 3

Varmt och kallt

På varma sidan finns en indisk linsgryta och en månadens soppa. Maträtterna är inte bara underbart vackra utan även väl tilltagna. Den som lever i tron att sallad är smaklöst och inte mättar kan bege sig hit och tänka om. Som tillbehör serveras smakrika röror, som till exempel en yuzujordnötsdip med perfekt sting. Koriander och andra färska kryddor lyfter doft och smaker. Menyn innehåller även juicer och varma och kalla matiga smörgåsar, som går att göra glutenfria. Allt är omsorgsfullt komponerat, det svåraste här är nog att välja.

Lokalen är inredd med trä och grönska, idén är att ge känslan som kan infinna sig på ett spa. Det är mer mysigt än ätvänligt dock. Att balansera den överfulla bowlen i knät eller att hänga över de få låga bord som finns är inte heller helt lätt. Men det går.

Maten serveras i japanska risskålar och dryck i sakemuggar tillverkade av certifierad teak. Utom take away-smoothien, som anländer i plastglas.

Trots ett sugrör av papper rimmar det inte helt med profilen i övrigt.

– Jag älskar det inte, men har inget bättre alternativ för takeaway, säger Irma Arlert, som letar efter andra lösningar.

My Vegina med grundaren Irma Alert som lagar rätter till lunchgäster
My Vegina med grundaren Irma Alert som lagar rätter till lunchgäster. Vill en ha något att dricka till kan smoothie med bland annat mango, lime och ingefära kanske vara ett alternativ. Foto: Anna Velander Gisslén

Nytt på Söder

Som besökare kan en ju bidra med att slå sig ner och dricka sin smoothie på plats, och slippa soporna. Många gör det, och återvänder gärna, berättar Irma Arlert.

– Ja, folk älskar det och det känns fantastiskt!

I mars utökas Stockholms gröna utbud ytterligare, när MyVe-
gina öppnar sin andra restaurang i Söderhallarna. Det blir garanterat ett besök där också.

My Vegina

• Plats: Norrtullsgatan 21
• Smörgåsar och dryck från 45 kronor, bowls 129 kronor
Betyg: 4/5

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV