Radar · Nyheter

De ger hemlösa osåld mat

Aran Berzingi och Alexander Strand vill bli länken mellan butikers överblivna mat och hungriga hemlösa.

Livsmedelsbutikers matsvinn och hunger. Två problem som ett par elever på Kungsholmens gymnasium försöker lösa – genom att starta företag.

Idén kom till 18-åriga Alexander Strand efter att han gått ner för att slänga sopor:

– En pensionär stod och rotade i soptunnan. Jag tänkte att det hade kunna vara min mormor eller morfar. Samtidigt läste jag om hur det slängs tonvis med mat varje dag. Det fanns verkligen en lucka på marknaden här.

Han hade kommit i kontakt med hemlösa genom ideellt arbete genom S:ta Clara kyrka, tillsammans med nyblivna kollegan Aran Berzingi.

– Det finns ett ofattbart problem med hemlösa som media pratar väldigt lite om. Samtidigt som klimatfrågan blir alltmer aktuell, något vi ungdomar tänker på mycket, säger Aran Berzingi.

Länken mellan problemen blev att kontakta mataffärer och ta hand om deras osålda mat, och ge den till ideella organisationer som arbetar med hemlösa. Flera Ica-butiker, liksom Frälsningsarmén på Östermalm kommer att delta. Tillstånd från Livsmedelsverket och miljöförvaltningen finns på plats. Just nu planerar 18-åringarna de första leveranserna via företaget, kallat Mathjälp.

Ni driver detta som ett företag. Hur gör ni vinst?

– Butiker vill få bort sitt matsvinn och kompenserar oss för hjälp med det, samtidigt som vi stärker deras varumärke, säger Aran Berzingi.

Verksamheten startar på Östermalm, där Frälsningsarméns högkvarter ligger, förklarar han.

– Men vi vill expandera över hela Stockholm. Vår modell kan man applicera nästan var som helst där det finns matsvinn och hemlöshet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV