Radar · Nyheter

Rörelse ska få fler att rösta

Rörelsen Mermänsklighet Sveriges uppstartsmöte i Alviks Folkets hus.

I helgen hade den nystartade folkrörelsen Mermänsklighet Sverige nationellt uppstartsmöte i Alviks folkets hus. Rörelsen vill få människor att mötas – och att fler ska rösta i EU-valet den 26 maj.

Några månader innan valet hösten 2018 gick omkring 10 000 privatpersoner samman på 100 orter i en kampanj kallad #röstaMERmänskligt. I helgen samlades ett 80-tal personer från hela landet i Alviks folkets hus för att staka ut den nya rörelsens framtida riktning, med demokrati, mänskliga rättigherer, jämställdhet och hållbar utveckling som gemensamma grundpelare.

– Vi tror själva grunden för att åstadkomma mer mänsklighet är att vi träffas öga mot öga, så vi jobbar för att skapa möten, och att engagera, säger Jeanette Holmgren, samordnare för Storstockholms lokalgrupper. De planerar att liksom inför riksdagsvalet 2018 att skapa alternativa valstugor kallade valbyrårer, berättar Jeanette Holmgren:

– Någon är vänster, en annan moderat, men vi representerar inget parti. Vårt samarbete över blockgränserna ger en aha-upplevelse för många. Vi kommer att prata med folk på gatan och fråga om de vet vad de ska rösta på, om de kan hitta information om hur EU fungerar.

Det låter lite som myndigheternas jobb?

– Myndigheterna tillhandahåller information men engagerar inte. Valdeltagandet på 55 procent i EU-valet är en tydlig signal för det. Vi ser stora risker med att demokratin inte nyttjas. Vill man bevara demokratin krävs en rörelse och en kamp. Vi välkomnar fler i folkrörelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV