Radar · Nyheter

Ingen reglering av Airbnb

Var tjugonde lägenhet i Gamla Stan och ett antal studentlägenheter hyrs ut på Airbnb, visar en granskning gjord av P4 Stockholm. Trots fusk är inga regleringar av uthyrningen att vänta.

En 35-åring har utan tillstånd hyrt ut sin lägenhet i Studentskrapan via tjänsten Airbnb minst 140 gånger, enligt en granskning P4 Stockholm gjort. Nu vräks personen av fastighetsbolaget.

Den som tjänar mer än 50 000 kronor på sin uthyrning, eller hyr ut under mer än 113 dagar per år, är förpliktigad att betala moms på sina inkomster. Något många låter bli att göra, enligt en redovisning från Skatteverket 2015.

Flera europeiska städer har infört regleringar för andrahandsuthyrning. Så långt vill inga ledande Stockholmspolitiker gå, men frågan splittrar.

– Vi är skeptiska till kommersiell bostadsuthyrning. Uteblivna skatteintäkter från dem som hyr ut innebär att man inte konkurrerar på schysta villkor med hotellnäringen, säger oppositionsborgarråd Jan Valeskog (S) till P4.

Kommunens politiska majoritet tycker att det finns ”oklarheter i lagstiftningen”, men är överlag positiva till andrahandsuthyrning, säger bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) till P4:

– I den grönblåa majoriteten anser vi att det är positivt med delningsekonomi. Privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden är en viktig möjlighet att få ett mer effektivt utnyttjande av befintligt bestånd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV