Radar · Nyheter

80 skolor i Stockholm kan ha fått osäkert polskt kött

Pontus Lundahl/TT | Kristinebergssskolan i Stockholm, satsar på ekologisk skolmat.

Över 80 skolor och förskolor i Stockholm kan ha serverat det obesiktigade polska köttet till sina elever, rapporterar Dagens Nyheter.

Sammanlagt har 239 kilo kött sålts till Sverige från den polska slakterianläggningen Elkopol, som misstänks ha slaktat djur under tider på dygnet när veterinärer inte kontrollerar slakten. I och med det har köttet bedömts som osäkert.

Kleins Kitchen, en av Stockholms största skolmatsleverantörer, har köpt in kött från den aktuella slakterianläggningen som serverades i flera skolor under förra veckan.

”Vår leverantör bedömer att det inte finns några akuta hälsorisker med detta, men vi ser såklart ändå mycket allvarligt på situationen”, skriver Kunskapsskolans rektor i ett mejl till DN.

Livsmedelsverkets statsinspektör Louise Nyholm säger till Aftonbladet att myndigheten inte känner till några hälsomässiga effekter, men att de ”betraktar köttet som osäkert, det vill säga hälsoskadligt”.

Polen producerar omkring 560 000 ton kött om året, varav 85 procent exporteras till andra länder. Landets jordbruksminister Jan Ardanowski sade i ett uttalande under måndagen att fallet ”överdrivits till en ofattbar grad” och nu hotar bilden av polskt kött och mat, rapporterar Reuters.