Energi · På gång i Stockholm

På gång i Stockholm

Barn: Gruffalon-lördag

Favoriten Gruffalon fyller 20 år i år och det firas med en Gruffalon-lördag. Lyssna på en dramatiserad saga och titta på en film. Från 3 år, småsyskon är också välkomna.
Tid: 13.00–14.00
Plats: Solna stadsbibliotek, Bibliotekstorget 12
Kostnad: Gratis.

Musikfrukost: Melodikryss

Köp en helgfrukost och slå dig ner i restaurangen. Penna och kryss väntar på plats och klockan 10.03 hörs Anders Eldeman och Sveriges Radios Melodikryss från högtalarna. Efter en timme samlas tävlingsbidragen in och skickas för vinstdragning.
Tid: 09.30–11.00
Plats: Louie Louie, Bondegatan 13
Kostnad: Gratis kryss, frukost köps på plats.

Sport: Skridskodisco

Dansa loss på skridskor på skridskodisco. Det finns grill och försäljning av hamburgare, korv, läsk och kaffe med mera.
Tid: 18.00–21.00
Plats: Kärrtorps IP, Kärrtorpsvägen
Kostnad: Gratis.

Klubb: Dimitri From Paris

Ikonen Dimitri from Paris tar en med på en resa genom discomusiken absoluta magi. Otaliga gånger har hans klassiska mixar såsom One night at Playboy mansion och Cocktail disco hörts på barer världen runt. Dansa tills fötterna ömmar!
Tid: 22.00–03.00
Plats: Berns, Berzelii Park
Kostnad: Gratis.

3 februari

Sing-along: Sjung med Queen

Sjung loss till Bohemian rhapsody. Filmen som belönats med två Golden globes följer bandet Queens explosionsartade karriär genom deras ikoniska låtar och magiska scenframträdanden. Det är inte en musikalfilm men det finns partier då musiken briserar och med hjälp av musikalartisten Nils Axelsson får alla sjunga med.
Tid: 10.30–13.00
Plats: Bio Rio, Hornstulls strand 3
Kostnad: 160 kronor inklusive frukost.

Sjung med till filmen Bohemian Rhapsody
Sjung med till filmen Bohemian Rhapsody. Foto: Twenttieth Century Fox Sweden

Loppis: Fynda second hand

Kom och fynda på loppis och kombinera med pizzabrunch. Loppisen är helt fullbokad med folk som säljer grejer, chans till fina, fina fynd.
Tid: 11.00–16.00
Plats: Färgfabrikens Kafé, Lövholmsbrinken 1
Kostnad: Gratis.

4 februari

Utställning: Naturfotografier i Tyresta

Högklassiga bilder från deltagarna i Zoom fotoresors fotokurs i Tyresta nationalpark, ledd av landskapsfotografen Claes Grundsten. Motiven kommer från urskog och hällmarker vid Årsjön, kustnära ädellövskog på Stavholmen, samt vattendrag och sjöar vid Stensjödal.
Tid: 09.00–16.00
Plats: Tyresta nationalpark, Tyresta by 1, Vendelsö
Kostnad: Gratis.

5 februari

Föreläsning: Livsöde på höjd

Föreläsning av och med Olle Saloranta Strandberg om ett livsöde som utmanas och skrivs om. 2005 bröt akrobaten Olle nacken i en trippel bakåtvolt och blev förlamad från nacken och ner. Olyckan ägde rum på Dansens hus stora scen under en uppvärmning inför föreställningen Havfruen. 2018 utförde han stuntet en gång till men nu 3 000 meter upp i luften och landade i ett moln.
Tid: 15.00–16.15
Plats: Dansens hus, Barnhusgatan 14
Kostnad: Gratis.

Samtal: Klimatfokus med Björn Wiman

En mängd krönikor om vårt klimat är samlade i boken Sent på jorden. 33 tankar om världens största nyhet. Journalisten Björn Wiman har länge varit engagerad i den pågående klimatkrisen och samtalar nu om några av de djupaste och svåraste frågorna om oss själva och vårt samhälle – och hur vi kan försöka besvara dem så fort och  bra vi kan.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stadsbiblioteket, Sveavägen 73
Kostnad: Gratis.

6 februari

Flaggceremoni: Samiska nationaldagen

Fira den samiska nationaldagen med en flaggceremoni där samiska flaggan hissas, samiska nationalsången spelas och sjungs, jojk av Anja Storelv. Det blir även tal av Nik Märak, ordförande i Sameföreningen i Stockholm, diktläsning och tal av Stadshusets politiker.
Tid: 08.45–11.00
Plats: Stockholms stadshus
Kostnad: Gratis.

Samiska flaggan
Samiska flaggan. Foto: Vegard Grøtt/TT

Föreläsning: Stockholms samer på 1600-talet

På 1600-talet fanns det en stor samisk befolkning runt Mälarområdet. I Stockholm arbetade många som underhållare eller som renskötare åt hovet. Några hade maktpositioner. Andra var fattiga. Tack vare ny forskning om samisk historia vet vi i dag mer om Sveriges framväxt. Jonas Monié Nordin, forskare i historisk arkeologi, berättar.
Tid: 13.00–13.45
Plats: Stockholms stadsarkiv, Kungsklippan 6
Kostnad: Gratis.

7 februari

Seminarium: Hållbarhetsfrukost

Hur kan man på olika sätt bidra till de globala målen med hjälp av investeringar? Vad finns det för möjligheter med att koppla investeringar till hur bolagen presterar mot de globala målen? Många frågor kring hur hållbarhetsmålen ska nås ur ett ekonomiskt perspektiv.
Tid: 08.00–09.00
Plats: IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16
Kostnad: Gratis.

Historia: Vandring längs Östgötagatan

Lyft blicken och upptäck vad husen kan berätta under en vandring längs Östgötagatan. En relativt lite trafikerad gata, mestadels enkelriktad, lite avsides och kanske till och med okänd för många. Här väntar historier om olika människoöden, händelser och bebyggelse- och arkitekturhistoria på att upptäckas.
Tid: 11.30–12.30
Plats: Stadsmuseet i Stockholm, Peter Myndes backe 6
Kostnad: 120 kronor.

Handarbete: Stickkafé på Söder

Ta med din egen stickning eller annat handarbete, utbyt erfarenheter och umgås. Är du intresserad av att börja sticka finns enstaka nystan och stickor att köpa för en billig penning. Serveringen är öppen för den som blir sugen på fika.
Tid: 17.00–20.00
Plats: Södergården hemgård, Götgatan 37
Kostnad: Gratis.

Stick och fika! Foto: Henrik Montgomery/TT
Stick och fika! Foto: Henrik Montgomery/TT

Bokrelease: En man efter #metoo

Release av en personlig och aktuell fackbok av Calle Brunell, Man – i ljuset av #metoo. När #metoo drog in över Sverige och tusentals kvinnor vittnade om övergrepp, våld och hot var många män oförberedda på den starka strömmen av berättelser. Det sexuella våldet fick ett ansikte – flickvännens, dotterns, mammans, den nära vännens. Psykologen Calle Brunell, som länge arbetat och samtalat med män, ställde sig frågor som: vad har jag för ansvar som man och hur kan jag bidra till förändring?
Tid: 18.30–21.30
Plats: Bar Oas, Drottninggatan 73C
Kostnad: Gratis.

8 februari

Boksignering: Sci-fi-författare på besök

Prisvinnande författaren Frances Hardinge kommer till Stockholm och signerar sina böcker. Aktuell på både svenska och engelska med romanerna The Lie tree och Önskebrunnen.
Tid: 17.00–18.00
Plats: Science fiction-bokhandeln,
Västerlånggatan 48
Kostnad: Gratis.

Frances Hardinge
Frances Hardinge. Foto: David Levenson

Teater: Humor och heterosexuella

Roas av en humorföreställning om heterosexuella och deras vanor. Varför ska du ­gilla parmiddagar för att du är heterosexuell? Och visste du att din partners pappa ingick i paketet när du blev kär? Med ­publikens hjälp undersöker man samlevnadsformen som så många lever i. Icke-­heteros är speciellt välkomna.
Tid: 19.00–21.00
Plats: Improvisationsstudion,
Skånegatan 63
Kostnad: 220 kronor.