Radar · Nyheter

Cykling mot enkelriktat på fler gator

Marcus Ericsson/TT | Det blir tillåtet att cykla mot enkelriktat i Stockholm och man skyltar om, som här på Holländargatan, vissa enkelriktade gator med skylten motortrafik förbjuden.

I dag får cyklister köra mot enkelriktat på 250 gator i Stockholm. Nu ska ytterligare 200 enkelriktade gator öppnas upp för cykeltrafik i båda riktningar.

Att tillåta cykeltrafik i båda riktningarna på gator som är enkelriktade för motorfordon har enligt Stockholms stad varit ett bra beslut. Därför inleds nu arbetet med att införa regeln och skylta om i ytterligare 200 kvarter, enligt Mitt i.

Planen är att sätta upp nya skyltar i 17 kvarter i City, 37 kvarter på Kungsholmen och Essingeöarna, 79 kvarter på Södermalm, 25 kvarter i Vasastan och slutligen 39 kvarter på Östermalm. I slutet av februari ska skyltningen vara klar.

Vägskylten betyder att bilister och cyklister delar på körfältet samt att cyklister kan komma i en annan riktning. Regeln att tillåta cykling åt båda hållen i staden infördes år 2016.

– Den här förändringen gör vi för att underlätta den lokala cyklingen nära hemmet, men även för att ansluta på ett enkelt sätt till de cykelstråk som finns genom hela staden, sa Per-Åke Tjärnberg, projektledare på Trafikkontoret till SVT då.

Från Cykelfrämjandet i Stockholm sågs det positivt eftersom regeln förenklade för cyklister att ta den snabbaste vägen.

– Jag tror egentligen det kommer leda till säkrare gator, för att bilarna som kör åt ena hållet kommer nu vara medvetna om att på den här gatan kan det nu komma cyklar både åt samma håll och från motsatt håll, sa Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren.

Att cykla mot enkelriktat på andra gator kan leda till 500 kronor i böter.