Radar · Nyheter

Stockholmspodd ska göra företag mer jämställda

”Jag känner att mitt kön aldrig har varit ett hinder här”, säger Sophie Miskiw som flyttade till Stockholm från Storbritannien.

Mer jämställda arbetsplatser med hjälp av en podd? Det är förhoppningen när Stockholms stad tillsammans med nyhetssajten The Local lanserar andra säsongen av A woman’s place.

Stockholm må ligga bra till internationellt vad gäller ett jämställt arbetsliv, men för att uppmuntra företag och organisationer att jobba ännu hårdare med en rättvis rekrytering fortsätter kommunen sin satsning med initiativet ”A woman’s place”.

Nyligen lanserades andra säsongen av den podcast som är en del av en plattform som engagerar över hundra företag i länet.

– Webbplatsen A woman’s place fungerar som en verktygslåda för företag som vill hitta inspiration och praktisk hjälp i sitt jämställdhetsarbete. Vi har exempelvis genomfört en seminarieserie om hur man lyckas med allt ifrån att rekrytera till att kommunicera mer jämställt. Nu paketerar vi seminarierna i en podcast för att göra innehållet tillgängligt för fler, säger Marie Sundström, marknadsansvarig på Invest Stockholm som ägs av Stockholms stad.

Podcasten vänder sig också till en internationell publik, berättar Sophie Miskiw på The Local som producerar podden.

– Vi vill visa kvinnor som kanske känner sig frustrerade över sitt yrkesliv i hemlandet att Stockholm är en stad som tar vara på deras potential, säger hon.

Sophie Miskiw flyttade till Stockholm från Storbritannien 2016 och upplevde en stor skillnad:

– Jag känner att mitt kön aldrig har varit ett hinder här. I England jobbade jag med marknadsföring och det var ganska mycket en herrklubb. Här har mina chefer varit kvinnor och jag har inte känt mig exkluderad på samma sätt.

Stockholm är förstås inte perfekt – det finns fortfarande inte tillräckligt med kvinnor i styrelser och män tar fortfarande inte ut lejonparten av föräldraledigheten, påpekar Sophie Miskiw. Men hon tycker att viljan finns och den nya säsongen av podden fokuserar på praktiska perspektiv, som hur jämställdhet faktiskt genomförs och hur den kan mätas.

– Vi har fått mycket positiva reaktioner hittills, det här är något som behövs. Folk vill göra förändringar men de vet inte riktigt var de ska börja. Att lyssna till experter medan du åker tunnelbana är ett enkelt och bra sätt att ta till sig tips, säger Sophie Miskiw.