Energi · På gång i Stockholm

På gång i Stockholm

Tända ljus vid Raoul Wallenbergs torg i Stockholm i samband med minnesceremonin på Förintelsens minnesdag.

Bio: Förhandsvisning Chelas arv

Marcelo Martinessis festivalhyllade och prisade Chelas arv förhandsvisas av Panoramica. Filmen är Martinessis första långfilm.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Zita Folkets bio, Birger Jarlsgatan 37
Kostnad: 120 kronor, med Panoramicas årskort 100 kronor.

Chelas arv
Chelas arv. Foto: Edge Entertainment

27 januari

Film: Schindler’s list

Filmen Schindler’s list i regi av Steven Spiel-berg med bland annat Ralph Fiennes och Ben Kingsley visas på Förintelsens minnesdag.
Tid: 11.30–14.30
Plats: Bio & Bistro Capitol Stockholm, Sankt Eriksgatan 82
Kostnad: 160–210 kronor.

Författarträff

Hör Julie Lindahl i samband med Förintelsens minnesdag berätta om en dramatisk resa genom mänskligheten, om den tunna gränsen mellan civilisation och barbari. Om utforskningen av morföräldrarnas radikalisering till renläriga nationalsocialister utifrån sin bok Pendeln: Ett barn utforskar utforskar sin familjs nazistiska förflutna.
Tid: 12.00–13.00
Plats: Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28
Kostnad: Gratis.

Minnesceremoni: Förintelsens minnesdag

I dag är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer och över hela världen samlas människor i en årlig manifestation. Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors hälsar välkommen, sedan följer tal av bland andra Hania Rosenberg, överlevande barn från Förintelsen, Deborah Lipstadt, professor i historia och Josefin Knudsen, gymnasieelev. Välkommen att tända ljus från klockan 15.00.
Tid: 16.00–16.30
Plats: Raoul Wallenbergs torg
Kostnad: Gratis.

Marknad: Kultur och återbruk

Här samsas garderobsrensare, musik, mat, konst, open mic och diverse kreatörer – alla är välkomna att vara med och sälja i mån av plats.
Tid: 12.00–17.00
Plats: Hornhuset, Långholmsgatan 15 B
Kostnad: Gratis.

Föreläsning: Den medeltida mässan

Föredrag om medeltidsmässans olika delar, förutsättningar och förändringar. Hur upplevdes mässan av kyrkobesökarna? Såg man allt som hände? Pratade prästen verkligen bara latin? Föredraget tar avstamp i den medeltida mässa som återskapades av bland andra Länsmuseet Gotlands fornsal, Riksantikvarieämbetet och Utbildningsradion.
Tid: 14.00–15.00
Plats: Medeltidsmuseet, Strömparterren Norrbro
Kostnad: 100 kronor.

28 januari

Demonstration: Värna hyresrätten

Demonstrera mot ombildningar och utförsäljningar av allmännyttan. Uppvakta politikerna tillsammans för att protestera.
Tid: 17.00–19.00
Plats: Hantverkargatan 1
Kostnad: Gratis.

29 januari

Klimat: Agenda 2030 – hur går vi vidare?

Delegationen med uppgift att stödja och stimulera Sveriges genomförande av Agenda 2030 ska lämna förslag till regeringen för det fortsatta genomförandet. Så var står vi i dag? Hur ser delegationen på det fortsatta arbetet med att förverkliga Agenda 2030?
Tid: 18.00–19.30
Plats: FUF:s kansli, Ehrensvärdsgatan 4
Kostnad: Gratis.

30 januari

Barn: Sagor för de minsta

Lyssna på berättelser i Aktivitetsrummet. Sagostund med kalassagor, hjältesagor och titta och gissa-sagor. För barn 3–5 år, syskon är välkomna.
Tid: 10.30–11.00
Plats: Knivsta bibliotek, Centralvägen 18
Kostnad: gratis

Sagostund på biblioteket
Sagostund på biblioteket. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Quiz: Musikfrågor på  Cliff Barnes

Samla kompisar och kör quiz. Det spelas musik med kluriga frågor.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Cliff Barnes, Norrtullsgatan 45
Kostnad: Gratis.

31 januari

Frukostseminarium: Mediernas roll i debattklimatet

Landsbygd mot stad, höger mot vänster, konservativ mot alternativ. Vilka röster ställs mot varandra i medierna? Är det bra att frågor drivs till sin spets, eller finns det en risk att det demokratiska samtalet bryter samman i ett splittrat samhälle? Samtal med bland andra journalisten Isobel Hadley-Kamptz och Olle Zachrison, Ekot-chef Sveriges Radio.
Tid: 08.15–09.15
Plats: Sveriges Radio, Oxenstiernsgatan 20
Kostnad: Gratis.

Frukostseminarium: En bostadspolitik för alla?

Det finns många idéer om hur den sociala bostadspolitiken bör utvecklas. Journalisten Mikael Bergling har intervjuat folk som ur olika perspektiv ger sin syn på den sociala bostadspolitiken i den nya boken
En bostadspolitik för alla? Frågor som vilket ansvar staten respektive kommunerna har och vad är en bra balans mellan generella och selektiva åtgärder.
Tid: 08.15–09.15
Plats: Drottninggatan 29
Kostnad: Gratis.

Vetenskapslunch: Kris inom vetenskapen?

Vi bombarderas med olika rapporter om vad vi ska eller inte ska. Kan och bör vi lita på forskare? Samtal med Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och författare till Etikprofessorn, Bosse Lindquist, författare och dokumentärfilmare och Anna Dreber Almenberg, professor nationalekonomi på Handelshögskolan, om förtroendekrisen för vetenskapen och vad som kan göras åt det.
Tid: 12.00–13.00, soppa från 11.30
Plats: Bio & Bistro Capitol Stockholm, Sankt Eriksgatan 82
Kostnad: 240 kronor inklusive soppa och bröd.

Kurs: Vegansk matlagning

Lär dig laga goda, enkla och snabba vardagsrätter som funkar för alla veckodagar. En introduktionskurs för att lära sig laga mer vegansk mat, få inspiration till matlagningen och handfasta recept att börja laga under veckodagarna.
Tid: 17.30–20.30
Plats: Hornstulls strand 9
Kostnad: 1 150 kronor.

Hållbarhet: Panelsamtal och mingel

Mingel och samtal om hållbarhet i praktiken. En panel med Jakob Trollbäck, grundare av kommunikationsbyrån The New division, Sara Rösare, språkkonsult och hållbarhetsansvarig på Språkkonsulterna, Cecilia Williams, ordförande i Yennenga Progress och Annika Johansson, Miljöstegen, diskuterar hur de arbetar med hållbarhet och kopplingar till Agenda 2030.
Tid: 17.30–21.30
Plats: Hornstulls strand 9
Kostnad: Gratis.

Informationsträff: Träffa blivande volontärer

Är du sugen på att arbeta volontärt? Bris arrangerar informationsträff för blivande volontärer. Chans att träffa andra engagerade inom Bris och få mer information om deras volontärsuppdrag.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Bris, Arenavägen 61
Kostnad: Gratis.

1 februari

Kultur: Män kan inte våldtas

Pjäsen bygger på den finlandssvenska författaren Märta Tikkanens ständigt aktuella kultroman Män kan inte våldtas. Här i dramatisering av Lo Kauppi som länge varit en viktig röst i dagens kvinnorörelse. När romanen utgavs 1976 i Sverige blev den ett viktigt inlägg i debatten för kvinnorörelsen.
Tid: 19.00–21.00
Plats: Södra Teatern, Mosebacke torg 1–3
Kostnad: 135–350 kronor.