Radar · Nyheter

Wallström bekräftar Nordkoreasamtal

Pontus Lundahl/TT | Utrikesminister Margot Wallström (S) bekräftar nu för TT att det hållits samtal med Nord- och Sydkorea samt USA i Sverige.

Utrikesminister Margot Wallström (S) bekräftar nu att det hållits nedrustningssamtal i Sverige med bland andra representanter från Nordkorea.

– Det har varit deltagare från Nord- och Sydkorea, USA och med Sverige som fjärdepart. Det har skett en bit utanför Stockholm och ägt rum i en väldigt god atmosfär. De givna frågorna har handlat om situationen på koreanska halvön, förtroendeskapande åtgärder och hur man tänker sig processen framöver med toppmötet, säger Wallström till TT.

USA:s president Donald Trump har aviserat att det blir ett andra toppmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Samtalen i Stockholm kan ses som en del i de förberedelserna, enligt Wallström.

– Ja, det kan man väl säga. Vi hoppas ju att det ska tjäna som en bra förberedelse för ett kommande toppmöte.

Med på mötet i Sverige har även varit experter på meritering av kärnvapennedrustning, ekonomisk utveckling och säkerhetssituationen på koreanska halvön och regionen.

TT: Donald Trump ger på Twitter en bild av att nedrustningsförhandlingarna med Nordkorea går väldigt bra.

– Det är ju det vi gärna vill se, att det här leds in på ett antal spår som måste löpa parallellt, att man både pratar om hur man skapar bättre tillit som parter och hur man rent praktiskt ska sköta övervakning och processen med en kärnvapennedrustning. Det är ju kärnfrågan.

Men då krävs att man kommer litet längre än det förra avtalet som undertecknades mellan Nordkorea och USA, enligt Margot Wallström.

– Så är det. Vanligtvis är det så att man börjar med den typen av förhandlingar och sen har man ett toppmöte som konfirmerar och skriver under. Men här har man gjort det litet omvänt, säger utrikesministern.

Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui, USA:s Nordkoreasändebud Stephen Biegun och den sydkoreanske förhandlaren Lee Do-Hoon har deltagit i mötena.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV