Energi · På gång i Stockholm

På gång i Stockholm

Women’s march - den tredje marschen på lördag.

Manifestation: Womens Wave

Den tredje marschen av Women’s March med temat ”End violence against women”. En av tre kvinnor utsätts för våld under sin livstid, enligt WHO. Utöver det direkta våldet finns också institutionellt, indirekt våld mot kvinnor som ofta är sanktionerat av stater – som sociala normer, institutionella metoder och kulturella värderingar som straffar eller begränsar kvinnor under hela deras liv.
Tid: 13.00–15.00
Plats: Norrmalmstorg
Kostnad: gratis

20 januari

Film: Utomhusbio

Avsluta veckan på ett filmiskt sätt och se filmen Into the wild med Stockholm som bakgrund. Det finns gott om filtar, eldstäder och värmelampor för att hålla kylan borta men varma kläder rekommenderas också.
Tid: 16.00–21.00
Plats: Brunkebergstorg 2-4
Kostnad: Gratis.

21 januari

Föreläsning: Mindful eating

En föreläsning för dig som är nyfiken på vad mindful eating och självmedkänsla är där du bland annat får höra om den senaste forskningen, samhällets påverkan på vår relation till mat och kropp och hur hjärnan kan hjälpa eller stjälpa oss.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Helhetshälsan, Torsgatan 8B
Kostnad: Gratis.

Är du medveten om hur du äter? Foto: Anders Wiklund/TT
Är du medveten om hur du äter? Foto: Anders Wiklund/TT

Handarbete: Skapa tillsammans

Varför sitta hemma och handarbeta när du kan göra det tillsammans med andra på handarbetskafé? Ta med eget handarbete och kom och skapa och fika tillsammans.
Tid: 15.30–17.30
Plats: Blackebergs bibliotek, Blackebergsplan 6
Kostnad: gratis

Workshop: Kom förbi prestationsångesten

Stoppar du ibland dig själv när du vill göra kreativa saker, på grund av tanken att det ändå inte kommer att bli tillräckligt bra? Lär dig olika sätt att utforska den kritiska rösten. Kvällen består av övningar; enskilt, i par och i grupp, men även teori, reflektion och diskussion.
Tid: 16.00–20.00
Plats: Gestaltakademin i Skandinavien, Slottsbacken 8
Kostnad: 365 kronor

22 januari

Konst: Guidning till William Morris

Få en djupare inblick i fenomenet William Morris, den mångsidiga engelska designern, med en guidning av utställningen William Morris – mer än blommiga tapeter. I utställningen presenteras hans liv och gärning genom konstverk, tapeter, tyger och möbler.
Tid: 13.15–14.00
Plats: Millesgården, Herserudsvägen 32
Kostnad: 150 kronor, studerande 120 kronor, 0–18 år gratis.

Föredrag: Ubåtsintrång i Sverige

Ubåtskränkningarna mot Sverige ändrade karaktär i början av 1980-talet, från enstaka intrång till samordnade ubåtsoperationer. Nils-Ove Jansson, pensionerad kommendör av 1:a graden och bland annat operativt ansvarig för Kustflottans ubåtsjaktinsatser på 1980-talet, gör en särskild jämförelse mellan ubåtsintrång i Stockholms hamn 1983 och i Gävle hamn 2017.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Sjöhistoriska, Djurgårdsbrunnsvägen 24
Kostnad: Gratis.

Teater: Improvisation för alla

Är du sugen på att testa teater? Nu har du möjlighet att prova på improcomedy med Presensimpro. Här är din chans att prova på det för första gången.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Presens, Tegelbruksvägen 28
Kostnad: Gratis.

23 januari

Hälsa: Kemikalier i hårvård

Är du medveten om vilka kemikalier du utsätter dig för? Hör Maria Hellström från Greenheads berätta om kemikalier i hårvård och vilka bättre alternativ som finns. Utrymme finns för diskussion och frågor, samt gör-det-själv-tips för olika hårprodukter.
Tid: 18.30–20.00
Plats: Naturskyddsföreningens rikskansli, Åsögatan 115
Kostnad: Gratis.

Hårprodukter kan innehålla farliga kemikalier
Hårprodukter kan innehålla farliga kemikalier. Foto: Bertil Ericson/TT

Seminarium: Att lära olika

Olikheter mellan människor är något vi kan lära oss mycket av. Lär olika har i flera år, genom en unik metod, skapat lyssnande och nyfikna ledare som kan förstå och dra nytta av olikheter – och samtidigt gjort samhället lite bättre. Hör över en frukost om hur företagsledare, nyanlända, konstnärer, läkare, entreprenörer, arbetssökande, gamla och unga har träffats och utvecklat varandra.
Tid: 08.00–10.00
Plats: Nav, Vercity, Nacka Forum, Forumvägen 14
Kostnad: Gratis.

24 januari

Konst: Specialvisning om Jenny Nyström

Omkring 1880 började den 100:e kvinnliga studenten vid Konstakademien. Då kunde man börja prata om en ny yrkeskategori för kvinnor. Ändå har få av dem skrivits in i konsthistorien, varför? Hör om pionjären Jenny Nyström med fokus på förutsättningarna och villkoren för de kvinnliga konstnärerna under 1870- och 1880-talet, den tid när Jenny Nyström får sin gedigna utbildning vid Konstakademien och i Paris.
Tid: 18.00–18.45
Plats: Sven-Harrys konstmuseum, Eastmansvägen 10–12
Kostnad: 120 kronor, pensionär och studerande 90 kronor.

Debatt: Vad ska vi ha banker till?

Skandalerna kring storbankerna har stått som spön i backen sedan finanskrisen i slutet av 00-talet. Avslöjandena har rört allt från lånebluffar och insideraffärer till olagliga skatteupplägg och pengatvätt. Är banker viktiga grundpelare i ett öppet och demokratisk samhälle, behöver regleras hårdare eller hämmar regleringarna tillväxt utan att komma åt fifflet? En expertpanel försöker utröna vad bankerna egentligen sysslar med och varför.
Tid: 17.30–18.30
Plats: Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg
Kostnad: Gratis.

Inspiration: Sant och falskt om hållbarhet

Vad är sant och falskt om hållbarhet? Hör hållbarhetsexperten Jessica Cederberg Wodmar guida genom komplexa frågor, den senaste forskningen samtidigt som hon slår hål på myter om hållbarhet.
Tid: 11.45–12.30
Plats: Akademibokhandeln, Mäster
Samuelsgatan 28
Kostnad: 150 kronor inklusive lunch.

Föreläsning: Den läkande maten

Autoimmun kost hjälper mot autoimmuna sjukdomar, allergier och kronisk inflammation. Hör om autoimmun kost, eller AIP, som kan hjälpa dem med inflammation i kroppen, allergier eller IBS, utöver alla med en autoimmun sjukdom.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Medborgarskolans hus, Hagagatan 23 A
Kostnad: 395 kronor.

25 januari

Barn: Bokstavslekar

Följ med när olika läs- och skrivuppgifter ska lösas. I Bokstavsbyrån är publiken med och ljudar när ord bildas och brev ska skrivas. Sammansatta ord får eget liv och plötsligt dansas orden till en härlig låt. Fantasi, lek och rörelse skapar ett lustfyllt sätt arbeta med barns språkutveckling
Tid: 10.00–10.45
Plats: Zebra Dans, Renstiernas gata 48
Kostnad: 90 kronor.

26 januari

Musik: Hyllningskonsert

Sonor Produktion framför föreställningen Äntligen på väg, en hyllning till bröderna Gärdestad. Det blir oväntat och väntat, känt och okänt med Ted och Kenneth Gärdestads musik och texter, framfört av Sofia Nordström, Martin Ehntorp samt Sofia Lindström.
Tid: 18.00–23.00
Plats: Edsbacka Wärdshus, Sollentunavägen 220
Kostnad: 655 kronor för tvårätters middag och konsert.

Ted Gärdestad i Melodifestivalen 1979
Ted Gärdestad i Melodifestivalen 1979. Foto: Olle Lindeborg/TT

Dans: Demokratiskt dansgolv

Dansa till din favoritmusik. Kvällens musik utgörs av en tävling mellan två DJ-par som spelar publikens val av låtar. Kom och dansa, rösta fram dina favoriter.
Tid: 21.00–03.00
Plats: Debaser, Hornstulls Strand 4
Kostnad: 120 kronor.