Energi · På gång i Stockholm

Hallå där! …

Lotta Kuylenstjerna, initiativtagare till Women’s March.

… Lotta Kuylenstjerna, initiativtagare till Women’s march Stockholm som snart ska marschera igen.

Du har grundat Women’s march Stockholm, en del av den globala Women’s March global network. Hur kom det sig att du gjorde detta?

– Vi var många som kände oss förtvivlade hösten 2016, efter att Trump vann det amerikanska presidentvalet. Den hemska och exkluderande retoriken fick många att ta illa vid sig. Jag läste en artikel om att det skulle arrangeras en stor protestmarsch, Women’s march on Washington i USA, och tänkte att det måste vi göra i Stockholm också. Så jag startade ett Facebook-event, och responsen var fantastisk!

Den 19 januari arrangerar ni den tredje marschen, #WomensWave med temat End violence against women. Vad är bakgrunden till detta tema?

– Ja, första året var det en ren motreaktion till Trump och den allmänna retoriken som kändes bakåtsträvande med nationalism och förtryck av minoriteter över hela världen. Women’s march satte igång något som gav kvinnor ny kraft och nytt mod. Under året som följde föddes metoo-vågen, vilket också blev temat för andra marschen. Inför den tredje vill vi belysa omfattningen av våld som drabbar kvinnor både hemma och i andra länder. Att vara kvinna är statistiskt livsfarligt, över hela världen. Detta måste vi belysa och fortsätta att kämpa mot.

Ni har förutom det direkta våldet även lyft fram det institutionella, indirekta våldet mot kvinnor. Kan du förklara vad det innebär mer konkret?

– Ofta skylls mycket våld på religioner men mycket är kulturellt betingat. I många samhällen finns det en normalitet att kvinnor ska behandlas och vara på ett visst sätt. Ska vi ha ett väl fungerande samhälle där alla i Sverige ska må bra är det viktigt att stå upp för alla människors lika värde. Vi måste uppmärksamma att vi kämpar för det här. Och vi måste alltid fortsätta att kämpa för det finns alltid människor som är bakåtsträvande.