Radar · Nyheter

Staden ser positivt på att Stockholm kämpar för olympiskt spel

Naina Helén Jåma/TT | En ensam skidåkare på Stockholms stadion efter att Sverige lämnat in sin ansökan om att arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

Slutligen lämnades en ansökan om att arrangera OS och Paralympics 2026 i Stockholm in, meddelar SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) i ett pressmeddelande. Enligt anmälan är Barkarby huvudalternativet för OS-byn.

SOK:s officiella ansökan för att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 lämnades till IOK (Internationella Olympiska Kommittén) efter samtal med de styrande i Stockholm och Åre. Stockholm kommer att stå värd för en rad grenar. De flesta alpina tävlingarna ska arrangeras i Åre, backhoppning i Falun och kälksport i Sigulda i Lettland. Ansökan har namnet ”Stockholm Åre 2026”.

Det grönblå styret skriver i en kommentar att ”Stockholms stads linje om vinter-OS 2026 är oförändrad”. Staden välkomnar att upplåta Stockholms arenor och offentliga rum för spelen men upplåtelserna ska ske på kommersiella villkor och utan att belasta Stockholms skattebetalare.

”När Sveriges Olympiska Kommitté går vidare med en ansökan om vinter-OS i Sverige 2026 är vårt besked fortsatt att vi i grunden ser positivt på stora internationella evenemang som berikar Stockholm som upplevelse- och besöksstad, men att Stockholm inte kommer att avsätta några ekonomiska eller personella resurser, eller på annat sätt axla något formellt ansvar för värdskap eller för att arrangera sådana vinterspel, om de skulle komma att arrangeras i Sverige 2026.”

Landshövdingarna i de tre mest berörda länen: Stockholm, Jämtland och Dalarna, ställde sig bakom ansökan.

– Att få möjligheten att arrangera Vinter-OS och Paralympics skulle betyda mycket för Stockholm och stockholmarna. Både före, under och efter tävlingarna. Det gäller såväl direkta som indirekta effekter på tillväxt och arbetsmarknad, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län, i ett pressmeddelande.

Som alternativ till ”Stockholm Åre 2026” står de två italienska städerna Milano och Cortina.

När Alliansen med stöd av Miljöpartiet presenterade sin politik fick OS i Stockholm initialt nej med motivet att det inte fanns tillräckligt med tid för att ta beslut i frågan. Socialdemokraterna var positiva till att Stockholms stad skulle arrangera vinter OS och Paralympics.

Här planeras för OS i Stockholm

Hammarbybacken: Parallellslalom (lag och eventuellt individuellt).
Stockholms stadion: Eventuellt big air (snowboard) och freestyle (hopp).
Tele2 arena: Konståkning och short track.
Gubbängens bandyhall: Curling.
Globen: Ishockey.
Scaniarinken eller annan ishockeyhall i kranskommun: Ishockey.
Nybyggd arena (i kranskommun): Skidor och skidskytte.
Nybyggd arena (i kranskommun): Skridsko.
Källa: TT