Radar · Nyheter

Vasastan är Sveriges dyraste stadsdel

Vasastan i Stockholm är landets dyraste stadsdel, med ett kvadratmeterpris på 92 809 kronor. Sett över den senaste femårsperioden står Göteborgsstadsdelen Angered för den största prisökningen på bostäder med en uppgång på 161 procent. I Stockholm har kvadratmeterpriset ökat mest i Skärholmen-Brännkyrka med 57 procent.

– Höga priser, hårda kreditvillkor och förvarningar om höjd ränta får många svenskar att leta bostad utanför innerstadsområdena för att få fler kvadratmeter för pengarna. Framöver kommer detta driva prisökningar på platser med ganska stort avstånd till storstädernas cityområden, men som ändå har goda kommunikationsmöjligheter, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Bostadsbrist i kombination med en dåligt fungerande bostadsmarknad bidrar till de höga bostadspriserna, menar han, och pekar på att det inte bara behövs fler bostäder utan att vi också behöver utnyttja det befintliga bostadsbeståndet mer effektivt. Om ett äldre par flyttar från villan till något mindre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet och så vidare.

Kartläggningen är gjord av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik.