Energi · På gång i Stockholm

På gång i Stockholm

Loppis: Fynd från bakluckan

Sälja själv eller fynda på den stora bakluckeloppisen i Stinsens p-garage. Detta är vinterns stora prylfest, med massor av prylar och människor och full kommers. Alla kan vara med och sälja, med eller utan bil.
Tid: 11.00–15.00
Plats: Glimmervägen 10, Sollentuna
Kostnad: Gratis, att hyra försäljningsplats från 200 kronor.

Avslutningsfest: Nobelberget rivs

Under knappt fyra år har en tidigare bortglömd plats i Sickla fyllts med kultur, konserter, klubbar, fest och konst. Men nu har tiden runnit ut och det är dags att ställa till med den slutgiltiga festen när Sveriges största tillfälliga kultursatsning går i graven.
Tid: 22.00–03.00
Plats: Nobelberget, Sickla Industriväg 6
Kostnad: 100 kronor.

13 januari

Teater: Av och om Allan Edwall

Se Välkommen, Allan Edwalls pjäs från  1971, som är ett humoristiskt drama med skrämmande hög aktualitet. Hur villig är människan att se till sin nästa och hjälpa till när de personliga uppoffringarna blir verklighet? Den andra föreställningen är Leva på tvären, en visföreställning om Allan Edwalls liv och med texter tolkade av frigruppen Dugateatern.
Tid: 15.00–19.00
Plats: Konserthuset, Hötorget 8
Kostnad: 150 kronor per föreställning, paketpris med båda, macka och dryck 200 kronor.

Nordiska museets julgran som den såg ut 2017
Nordiska museets julgran som den såg ut 2017. Foto: Peter Segemark/Nordiska museet 

Julgransplundring: Lek och dans på museum

Dansa ut julen med sång, lek och dans kring vackert dekorerad julgran. När benen är trötta går det att besöka Lekstugan eller Mor i stugan som berättar om gårdstomten. Eller ta en paus i matsäcksrummet och ateljén där det är pyssel och fika för barnen.
Tid: 11.30–17.00
Plats: Nordiska museet, Djurgårdsv. 6-16
Kostnad: 180 kronor, för barn 1–12 år 90 kronor inklusive fika och godispåse.

Konsert: Kungliga Filharmonikerna blåser liv i franska verk

Filharmoniker tillsammans med pianisten Bengt Forsberg framför sällan hörd musik, och tar sig an franskdoftande verk. De bjuder även på en sextett av Dresdensonen Theodore Blumer, ett tema med variationer från 1921 som innehåller både romance, humoresque och slaviska danser.
Tid: 15.00–17.00
Plats: Konserthuset, Hötorget 8
Kostnad: 195 kronor.

14 januari

Medborgardialog: Cirkulär ekonomi i Europa

Medborgardialog med EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen. Hur går Europas omställning till en cirkulär ekonomisk modell? Vilka möjligheter öppnar det för svenska och europeiska företag?
Tid: 14.00–15.00
Plats: Europahuset, våning 2,
Regeringsgatan 65
Kostnad: 190 kronor.

14–15 januari

Film: Extremsport på hög höjd

Chans att se Alex Honnolds prisbelönta film Free solo på bio. Filmen om när Alex klättrade upp för den 1000 meter vertikala väggen El Capitan utan rep.
Tid: 21.00–23.00
Plats: Biograf Skandia, Drottninggatan 82
Kostnad: 190 kronor

14–16 januari

Teater: Världens sista föreställning

Går det att till fullo förstå att man ska dö? Och om man gör det, blir man då mer levande? Går det att förhandla om och förhala döden? Är vi lika inför döden, är den rättvis? Ett undersökande av döden och dess villkor, svar sökes tillsammans med publiken, på väg mot det oundvikliga slutet, det är trots allt Världens sista föreställning.
Tid: 20.00–21.00
Plats: Benhuset Katarina kyrkogård, Högbergsgatan 13A
Kostnad: Gratis.

15 januari

Information: Volontärmöte om Vegoforum

Vill du vara med och bidra till årets Vegoforum? Informationsmöte för dig som vill vara volontär under Vegoforum 2019, som arrangeras av Svensk mat- och miljöinformation och ABF Stockholm den 10 mars. Du får info om dagen, tittar på lokalerna och lär känna andra volontärer.
Tid: 18.00–20.00
Plats: ABF Stockholm, Sveavägen 41
Kostnad: Gratis.

Samtal: Jenny Strömstedt möter Jesse Jacksson

Pastor Jesse Jackson har varit en av de ledande rösterna i den amerikanska medborgarrättsrörelsen ända sedan 1960-talet. Han arbetade tillsammans med Martin Luther King och var med på hotellet i Memphis när King mördades. På 1970-talet grundade Jackson organisationen Push (People united to save humanity) som arbetar för att ge afroamerikaner bättre sociala och ekonomiska möjligheter. Hör Jesse Jackson i samtal med Jenny Strömstedt. I samband med samtalet uppträder artisten Loreen.
Tid: 17.30–20.30
Plats: Södra teatern, Mosebacke torg 1–3
Kostnad: 195 kronor, student 100 kronor.

Jesse Jackson i Chicago
Jesse Jackson i Chicago. Foto: Teresa Crawford/AP

16 januari

Inspiration: Hålla sina löften

Har du givit nyårslöften du behöver hjälp att hålla? Författaren Alexander Rozental förklarar varför nyårslöften är ett smart sätt att komma igång med nya vanor och överge gamla. Med hjälp av rätt målsättning, rutiner och förståelse för prokrastinering får du kunskap om hur du lättare kan lyckas med en förändring.
Tid: 11.45–12.30
Plats: Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28
Kostnad: 150 kronor inklusive lunch.

17 januari

Samtal: En kväll om klimatet

Hör journalisten och författaren Björn Wiman tala om sina krönikor om klimatkrisen där han blandar allvar, handlingskraft och inspirerande optimism. En lika intressant som viktig kväll utlovas.
Tid: 16.00–18.45
Plats: Dieselverkstadens bibliotek, Marcusplatsen 17
Kostnad: Gratis.

Sport: Lär dig löpa

Sugen på att börja springa? En workshop för alla som tror att de inte kan springa eller för dem som vill njuta mer av löpningen. Här får man lära sig teknik och attityd som gör att längta efter att springa väcks.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Hellasgårdens utegym, Ältavägen 101
Kostnad: 140 kronor.

Seminarium: Samhällsbyggnad

Är vi redo för en modern innerstad och överens om vad det innebär? Har vi kunskap om vad som måste komma på plats? Patrik Höstmad, docent och adjungerad professor på Chalmers, berättar om omtaget i stadsutvecklingsprojektet Frihamnen.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Bishops Arms, Tyska brinken 36
Kostnad: Gratis.

Release: Magiskt boksläpp

Alla Harry Potter-fans och andra fantasyintresserade kan glädjas åt att ännu ett filmmanus från J K Rowling släpps på svenska. Smyg­släpp och samtal med översättarna Lena Fries-Gedin och Jessika Gedin. Tipspromenad med fina priser, uppläsning, samtal, snacks och tilltugg.
Tid: 16.00–18.45
Plats: Science fiction-bokhandeln, Västerlånggatan 48
Kostnad: Gratis.

Bokomslag till Grindelwalds brott av J K Rowling
Bokomslag till Grindelwalds brott av J K Rowling.

18 januari

Konferens: Framtidens integration

Integrationskonferens på temat framtiden ur olika perspektiv. Framtidens mottagande, framtidens bostadsområde och framtidens arbetsförmedling. Tre pass under dagen, ett per tema samt möjlighet att mingla med aktörer som arbetar med etableringen av nyanlända och besöka utställare.
Tid: 09.00–13.00
Plats: Citykonferensen Ingenjörshuset, Malmskillnadsgatan 46
Kostnad: Gratis.