Radar · Nyheter

Liberalerna i möte med huvudkandidaterna

Stina Stjernkvist/TT | Liberalernas partiledare Jan Björklund svarar på journalisters frågor efter möten i Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp.

Partierna växlar efter julhelgen upp arbetet med att få fram en ny regering. De båda huvudkandidaterna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) träffade under stort hemlighetsmakeri Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp på måndagen.

– Det är vårt ansvar nu att tillsammans med övriga partier se till att Sverige faktiskt får en regering, sade Liberalernas ledare Jan Björklund efteråt.

Redan på förmiddagen träffade Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och Moderaternas ledare Ulf Kristersson, var för sig, Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp. Men först vid 16-tiden kom Liberalerna själva ut från mötet.

– Vi har i dag haft fördjupade diskussioner men vi har inte fattat några beslut. Det gör vi på partirådet som vi har på söndag. I dag har vi gästats av båda statsministerkandidaterna för att få höra hur de ser på det politiska läget. Jag för ju samtal med dem hela tiden, men det är ju också bra att alla i riksdagsgruppen och partistyrelsen får lyssna på dem, sade Björklund.

Något nytt framkom egentligen inte under dagen, anser han.

– Vad deras politik är vet vi ju, men det handlar också om hur de ser på det parlamentariska läget och hur respektive regering ska jobba gentemot riksdagen och ytterkantspartierna, sade Björklund.

Enligt enskilda liberaler TT talat med i riksdagsgruppen lutar det nu åt, i takt med att fler och fler länsförbund tar ställning, att Liberalerna släpper fram Ulf Kristersson som statsminister. Det ville inte Jan Björklund bekräfta.

– Var och en får ta ansvar för vart åt det lutar. Jag kommer att ge mina besked på partirådet på söndag, sade han.

Dagen före, på lördagen, kommer Liberalernas partistyrelse att ta ställning till vilken rekommendation man ska ge partirådet.

Enligt flera ledamöter är splittringen i partiet fortfarande stor, något som dagens möte inte ändrade på. En som inte stödjer Jan Björklunds linje att släppa fram Stefan Löfven är partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson, som vill att Ulf Kristersson blir statsminister.

– Det är min uppfattning att den kloka linjen får stöd, sade han till TT efter mötet.