Radar · Nyheter

Ingen ebolasmitta i Enköping

Fredrik Sandberg/TT | Ett misstänkt ebolafall hittades på Enköpings lasarett, men mannen visade sig inte vara smittad av sjukdomen.

Den man i Enköping som misstänktes vara smittad av ebola har inte sjukdomen. Akutmottagningen i staden kan öppna igen och de patienter där som varit isolerade tillåts gå hem.

Vid 20-tiden på fredagen kom beskedet att den yngre man som var isolerad inte har den smittsamma sjukdomen.

– Det finns inga tecken på ebola, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Region Uppsala, till TT.

Provsvaren visar även att mannen inte heller är smittad av sjukdomar som bland annat gula febern och denguefeber.

Mikael Köhler säger att akutmottagningen i Enköping, som var stängd under dagen, kommer att öppna vid 22-tiden.

– De som varit isolerade där får gå hem nu, säger han.

Det var på fredagsmorgonen som mannen kom in på akuten vid lasarettet i Enköping. Han hade blodiga kräkningar och blodig avföring.

– Under vården där och transporten in till Akademiska sjukhuset började tanken uppstå på att det skulle kunna vara ebola, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Region Uppsala.

Mannen, som nyligen varit i Burundi, isolerades på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Under dagen förbättrades hans tillstånd och misstanken om att det skulle röra sig om ebola avtog.

Vid 20-tiden kom beskedet om att provsvaren från Folkhälsomyndigheten visade att han inte har sjukdomen.

Akutmottagningen i Enköping höll stängt i väntan på provsvaren. Stig Norling var på mottagningen som patient. Han vittnade om att ingen fick lämna den, och heller inte komma in.

– Varken personal eller patienter får gå härifrån. Nu är det bara att vänta och försöka vara tålig. Men det är lite kaotiskt och de som ska in på akuten får ju också stanna utanför. Och allting känns ju obehagligt med tanke på hur ebola smittar, sade han till TT tidigare under dagen.

Ebola klassas som en samhällsfarlig sjukdom, enligt Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. I och med detta kan sjukvården ta till särskilda åtgärder, som att hålla patienter med misstänkt smitta i karantän, eller spärra av vissa områden för att hindra spridning.

Ännu finns varken vaccin eller läkemedel mot ebola som är godkända i EU eller Sverige, berättar Filip Josephson, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

– Det finns ett antal vacciner som är under utveckling, och ett av dem har visat ge effekt. Hur det är med de andra vet jag inte. Men inget av dessa är godkända i Sverige eller EU, säger han.

Flera experimentella tester av läkemedel mot själva sjukdomen pågår internationellt, bland annat i det eboladrabbade Kongo-Kinshasa.

Ebola

Ebola tillhör den grupp sjukdomar som brukar kallas blödarfebrar.
Ebolautbrott har rapporterats från Kongo och från länder i Västafrika.
Smittan överförs genom direkt kontakt med blod, saliv och andra kroppsvätskor. Den är inte luftburen. Den kan inte heller ta sig genom hel, oskadad hud utan måste komma i kontakt med slemhinnor.
Sjukdomen börjar med influensaliknande symtom som feber, svaghet, huvudvärk och muskelvärk. Svårt sjuka får blödningar i huden och från slemhinnorna.
En person som är infekterad av ebolaviruset smittar inte innan den har börjat få symtom.
TT